Linkovi

Matis obišao granicu sa Meksikom, raspoređene hiljade vojnika


Sekretari za odbranu i unutrašnju bezbednost, Džim Matis i Kirsten Nilsen u kampu Dona Teksasu, na američkoj granici sa Meksikom

Američki sekretar za odbranu Džim Matis i sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen obišli su u sredu američku granicu sa Meksikom, duž koje su uz pograničnu patrolu raspoređene i hiljade američkih vojnika. Matis je naglasio da je pogranična bezbednost deo nacionalne bezbednosti i da je moralna i etička misija vojske da podrži graničare. Ekipa Glasa Amerike prethodno je obišla granični prelaz u gradu Braunsvil u Teksasu.

Većina trupa poslatih na granicu ili podiže šatore za svoje potrebe ili poput postavlja bodljikavu žicu. Razvodnik Džordan Vilson polaže žicu, nazvanu “C-wire”, na međunarodnom mostu na graničnom prelazu u gradu Braunsvil. I dalje mu je teško da poveruje da je stacioniran “kod kuće” u SAD.

“To je za mene bilo veliko iznenađenje. Sve se desilo veoma brzo zbog važnosti misije koju obavljamo.. Moj posao je da postavim žicu kako bi pružio podršku i uradio svoj posao najbolje što mogu.”

Većina trupa stacionirana je u Teksasu. Ostatak je poslat u Kaliforniju i Arizonu. Karavan od nekoliko hiljada migranata iz Centralne Amerike koji putuje kroz Meskiko prema SAD naveo je predsednika Donalda Trampa da izda kontroverznu naredbu o raspoređivanju vojnika na granici.

Američki vojnici na granici sa Meksikom (Foto: Andrew Cullen / AFP)
Američki vojnici na granici sa Meksikom (Foto: Andrew Cullen / AFP)

Vodnik Havon Samersol je pripadnik vojne policije. Njegov zadatak je da štiti i brani vojnike koji razvlače žicu, a ne da hvata ilegalne imigrante.

Nismo ovde da radimo posao policije već samo da ojačamo partnerstvo, sarađujemo sa njima i pomognemo im kako bi svoju dužnost ispunili što adekvatnije.”

Misija vojnih jedinica bi trebalo da se završi krajem godine, ali će možda biti produžena. Vodnik Samersol kaže da se ovde oseća kao kod kuće.

“Oni nas velikodušno dočekuju u ovoj oblasti i srećni smo zbog toga. Primećujemo to. Dosta osoblja koje prođe zatrubi nam ili mahne. Prema tome, sve je u redu.”

Poslednji podaci pokazuju da je tokom septembra manje od 1700 ljudi dnevno uhapšeno duž granice duge 3145 km. Da li će se te brojke promeniti dolaskom trupa ili uvođenjem novih mera ostaje da se vidi, ali troškovi rastu. Procenjuje se da je odluka o rapoređivanju vojske na granici Ameriku koštala oko 200 miliona dolara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG