Linkovi

Matis: Nema naznaka da Rusija želi pozitivne odnose sa SAD


Arhiva - Sekretar za odbranu, DŽim Matis, govori u Pentagonu
Arhiva - Sekretar za odbranu, DŽim Matis, govori u Pentagonu

Američki sekretar odbrane, DŽim Matis, rekao je u ponedeljak da ne postoje indicije da Rusija želi pozitivne odnose sa Sjedinjenim Državama i da Moskva bira da bude strategijski takmac.

"U ovo vreme... ne vidim nikakve indicije da bi gospodin Putin želeo pozitivan odnos sa nama. To ne znači da ne možemo doći do toga ako gledamo zajedničko stajalište", rekao je Matis na slušanju u Komitetu za oružane snage Donjeg doma, govoreći o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

"Ali u ovom trenutku, on je izabrao da bude konkurencija, strategijski takmac u odnosu na nas i mi moramo da se prema tome odnosimo onako kako to vidimo".

DŽozef Danford, predsedavajući Združenog generalštaba SAD, dodao je da Sjedinjene Države imaju suparnički odnos sa Rusijom.

Rusija i Sjedinjene Države imaju brojne različite interese, uključujući i one u Siriji.

Rusija je saopštila u subotu da je poručila Sjedinjenim Državama da je neprihvatljivo da Vašington napada provladine snage u Siriji, nakon što je vojska SAD izvela vazdušne napade na provladine sirijske milicije.

Američki senatori saopštili su u ponedeljak da su blizu postizanja sporazuma o zakonima koji uvode nove sankcije Rusiji, uključujući i moguću odredbu koja će spreliti Belu kuću da olakša sankcije bez odobrenja Kongresa.

Demokrate i republikanci u komitetima za spoljne poslove i bankarstvo, pregovarali su oko nedelju dana o amandmanima na sankcije Iranu, koji bi takođe sadržali sankcije kojma bi se kaznila Rusija zbog tema koje obuhvataju i navodno mešanje u izbore 2016. u SAD, anekciju ukrajnskog Krima i podršku vladi u Siriji u tamošnjem šest godina dugom građanskom ratu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG