Linkovi

Matis: Kina pokušava da zastraši susede u Južnom kineskom moru


Mattis Says China Trying to Intimidate, Coerce Neighbors in South China Sea
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Sekretar za odbranu SAD Džim Matis

Američki državni sekretar Džim Matis kritikovao je kinesku militarizaciju spornih ostrva u Južnom kineskom moru, navodeći da je cilj oružanih sistema nedavno raspoređenih u tom području da se zastraše susedne zemlje i prisile da se povinuju željama Pekinga.

Matis je te komentare izneo na godišnjem azijskom odbrambenom forumu "Dijalog Šangrila" u Singapuru. On je izneo širu američku strategiju "slobodnog i otvorenog Indo-pacifičkog regiona."

“Kineska politika u Južnom kineskom moru je u oštrom kontrastu sa otvorenošću koju naša strategija promoviše. Takođe se njom dovode u pitanje širi ciljevi Kine", naveo je Matis.

Na satelitskim snimcima vidi se raspoređivanje novih oružanih sistema u kineskoj vojnoj gazi na ostrvu Vudi u Južnom kineskom moru (arhivski snimak)
Na satelitskim snimcima vidi se raspoređivanje novih oružanih sistema u kineskoj vojnoj gazi na ostrvu Vudi u Južnom kineskom moru (arhivski snimak)

“Uprkos kineskim tvrdnjama da nije tako, raspoređivanje ovih oružanih sistema je direktno povezano sa vojnom upotrebom u svrhe zastrašivanja i prisiljavanja", ocenio je Matis.

Dok je pažnja sveta usmerena na predstojeći samit Severne Koreje i SAD, ovogodišnji dijalog Šangrila je prvenstveno usredsređen na dugoročnu budućnost regiona i pitanje kako se postaviti prema sve čvršćoj i samouverenijoj Kini.

Peking je počeo sa projekcijom moći i van svojih granica, pre svega kroz izgradnju i militarizaciju veštačkih ostrva u delovima Južnog kineskog mora koji su predmet teritorijalnih sporova.

Peking: Neodgovorni komentari SAD

Kina je opisala "neodgovornim" komentar šefa Pentagona da zastrašuje svoje susede raspoređivanjem oružanih sistema u Južnom kineskom moru. Visoki general He Lei poručio je da Kina ima pravo da raspoređuje vojnike i oružje "na svojoj sopstvenoj teritoriji".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG