Linkovi

Matične ćelije leče i srčane mane kod dece?


Terapija matičnim ćelijama se već uveliko koristi u transplantaciji koštane srži. Ali naučnici takođe aktivno istražuju potencijalnu upotrebu tih svestranih ćelija u tretiranju bolesti i povreda, u širokom spektru, od povreda kičme do Alchajmerove bolesti. Lekari na univerzitetu države Merilend nedavno su upotrebili matićne ćelije na novi i odvažan način, ubrizgavajući ih direktno u oštećeno srce četvoromesečnog deteta.

Hoze Salinas Salgado priprema se za drugu hirurušku intervenciju u svom kratkom životu. Četvoromesečna beba rođena je sa srčanom manom zbog koje je desna komora njegovog srca suviše mala ili nedostaje potpuno. Hirurški zahvat je napravljen tako da preusmeri protok krvi oko oštećenja ali tokom operacije njegovi lekari probali su nešto radikalno.

„Prikačili smo njegovu venu iz gornjeg dela tela direktno na pulmonarne arterije ali tokom te operacije, pred sam kraj, ubrizgali smo matične ćelije direktno u desnu srčanu komoru kako bi ojačali ili regenerisali tu desnu komoru“, objašnjava Sandžej Kaušal sa Univerziteta Merilend.

Hoze je jedna od skoro hiljadu beba rođenih sa hipoplastijom leve srčane komore svake godine. To je najkompleksnija urođena srčana mana. Razlog zbog kojeg su probali terapiju matičnim ćelijama je zato što je operacija, čak i uspešna, samo kratkotrajno rešenje.

“Trudimo se da to sprečimo, Trudimo se da poboljšamo ishod i da ustanovimo da li možemo da sprovedemo matične ćelije u desnu srčanu komoru kako bi je ojačali ili regenerisali i učinili je snažnijom, kako bi pacijenti mogli da žive duži, srećniji život.”

Šezdeset pet odsto beba rođenih sa tom manom živi duže od pet godina, a 30 beba kao što je Hoze, koje su dobile matične ćelije, deo su studije koja ispituje da li matične ćelije jačaju srce.

“To je jedno od prvih istraživanja u Sjedinjenim Državama u kojima se koriste matične ćelije za regeneraciju ili jačanje desne srčane komore”, navodi Kaušal.

Biće potrebno nekoliko godina da bi se ustanovilo da li je terapija delotvorna, ali ako to bude slučaj, to bi moglo da otvori vrata i za druge vrste terapija matičnim ćelijama u pedijatriji.

XS
SM
MD
LG