Linkovi

Egzodus iz Venecuele izazvao haos u regionu


Kamp za migrante iz Venecuele blizu glavnog autobuskog terminala u Bogoti u Kolumbiji.

Svetski program za hranu UN-a (WFP) saopštio je da je masovna migracija Venecuelanaca kroz Južnu Ameriku u potrazi za azilom i boljim ekonomskim mogućnostima - izazvala haos u celom regionu.

WFP navodi da je posebno Kolumbija suočena sa vanrednom situacijom bez presedana, pošto hiljade očajnih Venecuelanaca dnevno pristiže u tu zemlju, bežeći od političkih i ekonomskih previranja. Od približno 2,3 miliona Venecuelanaca koji su napustili zemlju, skoro milion je došlo u Kolumbiju.

Ta zemlja je relativno nedavno izašla iz decenijama dugog rata sa gerilcima levičarskog pokreta FARC, i ima brojne sopstvene političke, društvene i ekonomske potrebe i probleme posle tako dugog perioda konflikta.

Portparol Svetskog programa za hranu, Erve Verhosel, konstatovao je koliki teret za Kolumbiju predstavlja veliki priliv Venecuelanaca. On je rekao da vlada i građani rade sve što mogu da bi odgovorili na taj izazov.

Dete iz Venecuele čeka hranu u redu za migrante u improvizovanom kampu blizu Bogote u Kolumbiji, 5. septembra 2018.
Dete iz Venecuele čeka hranu u redu za migrante u improvizovanom kampu blizu Bogote u Kolumbiji, 5. septembra 2018.

“Zemlja je načinila napredak u svom mirovnom procesu i eliminisanju problema gladi, međutim - kako rastu razmere migrantske krize, ugrožava se ono što je nedavno postignuto. Kriza utiče na porodice - domaćine migranata i zajednice koje primaju veliki broj izbeglica, posebno zajednice starosedelaca Kolumbije koje toplo primaju novopridošlice ali žive u veoma teškim uslovima", rekao je Verhosel.

Mnogi Venecuelanci samo prolaze kroz Kolumbiju i nastavljaju ka Ekvadoru, Peruu i drugim južnoameričkim zemljama. Humanitarne agencije navode da nedostatak hrane, lekova i drugih osnovnih sredstava za život te sve veća politička represija u Venecueli stvaraju jedan od najvećih masovnih egzodusa u istoriji Latinske Amerike.

Verhosel je izjavio da Svetski program za hranu dostavlja zalihe hrane najugroženijim migrantima u Kolumbiji i Ekvadoru, posebno ženama, deci i drugima koji žive u privremenim skloništima ili na ulici. Međutim, dodao je da je programu hitno potrebno 22 mililona dolara da bi pojačao operacije dostavljanja humanitarne pomoći.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG