Linkovi

Masovni protesti u Makedoniji dok izaslanik EU pokušava političku deblokadu


Protesti ispred sedišta izaslanstva EU u Skoplju (AP Photo/Boris Grdanoski)

Desetine hiljada demonstranata okupilo se u glavnom gradu Makedonije, Skoplju, u protestu zbog posete izaslanika Evropske unije, koji pokušava da odblokira politički zastoj koji je tri meseca ostavio zemlju bez vlade.

Mašući crveno-žutim nacionalnim zastavama, demonstranti su uzvikivali "Makedonija! Makedonija!, dok je komesar za proširenje EU Johanes Han razgovarao sa političkim liderima.

Organizatori protesta kažu da su održali mitinge u 42 mesta širom zemlje i da su razvili ogromne transparente duž rute kojom je Han prolazio na putu sa aerodroma do glavnog grada.

Dve najveće makedonske partije nemaju dovoljno poslanika da bi formirale vladu, nakon izbora u decembru.

Njima je potreban koalicioni partner iz albanske nacionalne manjine, koja zahteva da albanski jezik bude drugi zvanični jezik u državi.

Konzervativci, koji su dugo godina na vlasti u zemlji, odbijaju zahteve manjine, dok predsednik Makedonije, konzervativac Đorđe Ivanov, odbija da ponudi mandat rivalskim socijaldemokratama da formiraju vladu dok i oni ne učine isto.

European Union's enlargement commissioner Johannes Hahn, left, talks with Ali Ahmeti, right, the leader of the main ethnic Albanian party DUI, at the parliament building in Skopje, Macedonia, March 21, 2017.
European Union's enlargement commissioner Johannes Hahn, left, talks with Ali Ahmeti, right, the leader of the main ethnic Albanian party DUI, at the parliament building in Skopje, Macedonia, March 21, 2017.


Ivanov, koji se nije sastao sa Hanom, tvrdi da je zahtev za uvođenje jezika pokušaj uništenja karaktera Makedonije.

Podržavajući čvrstu liniju Ivanova, demonstranti su se okupljali redovno tokom poslednje tri nedelje, organizatori tvrde da je u Skoplju u utorak protestovalo 50.000 ljudi, što je broj koji vlasti nisu potvrdile.

"Dosta nam je komesara", kaže organizator protesta Bogdan Ilievski. "Jezik koji svi razumemo je makedonski i (zahtevi manjine) imaju samo za cilj raspad zemlje. To je ono zbog čega nećemo da dozvolimo da to postane politika ni jedne vlade".

Etnički Albanci čine četvrtinu makedonske populacije. Albanski je priznat kao službeni jezik u oblastima u kojima Albanci dominiraju, ali i u celoj zemlji.

Makedonija je već dve godine blokirana u ozbiljnoj političkoj krizi, koja je izazvana skandalom oko prisluškivanja i optužbama za korupciju.

XS
SM
MD
LG