Linkovi

Merilend legalizovao homoseksualne brakove


Megi Mekintoš, demokrata iz Baltimora, raduje se nakon što su članovi merilendskog Delegatskog doma usvojili zakon o homoseksualnim brakovima, u Anapolisu u Merilendu.
Megi Mekintoš, demokrata iz Baltimora, raduje se nakon što su članovi merilendskog Delegatskog doma usvojili zakon o homoseksualnim brakovima, u Anapolisu u Merilendu.

Merilend je nedavno postao osma američka država, koja je legalizovala brak između pripadnika istog pola. Međutim, protivnici novog zakona obećavaju da će poništiti tu odluku tako što će je izneti na referendum, pa će se o tom pitanju izjašnjavati birači na novembarskim izborima. Merilend nije jedino mesto gde se zakoni o homoseksualnim brakovima osporavaju.

Guverner Merilenda Martin O'Meli potpisao je zakon o legalizaciji gej brakova.

"Put napretka se uvek pronalazi kroz veće poštovanje jednakih prava za sve“, poručio je tom prilikom.

Merilend se pridružio sedam država, i američkoj prestonici Vašingtonu, po zakonima koji dozvoljavaju gej parovima da se venčaju. To je izuzetno kontroverzno pitanje koje se prelama kroz prizmu politike, rase, socijalnog i verskog statusa. Prema novom zakonu, homoseksualnim parovima u Merilendu neće biti dozvoljeno da se venčavaju do iduće godine. Dejvid Fortšbek i Den Vilki kažu da već prave planove za venčanje.

"Verovatno ćemo se venčati iduće godine, u nekom trenutku, ali ćemo sačekati dok se ne savlada i poslednja prepreka“, kaže Den.

Protivnici homoseksualnih brakova obećali su da će izdejstvovati referendum o toj meri i prepustiti biračima da odluče u novembru. Među njima je merilendski zakonodavac Emet Berns.

U rukama držim olovku koja na kraju ima gumicu. Biće kao da su potpisali taj zakon običnom olovkom“.

Neke Afroameričke crkve i njihovi pastori takodje se zalažu za referendum. Oni se protive zakonu tvrdeći da se njime narušava tradicija koja definiše brak kao zajednicu muškarca i žene.

Zakoni o brakovima pripadnika istog pola suočavaju se sa preprekama i u drugim državama. U Nju Džersiju je usvojen zakon kojim je omogućeno gej parovima se venčaju, ali je guverner te države uložio veto.

U Kaliforniji, homoseksualni brak je i dalje blokiran od kada su birači, tesnom većinom glasova na referendumu 2008. godine usvojili takozvani „predlog 8“ – zabranu brakova osoba istog pola. Savezni apelacioni sud je poništio tu zabranu kao neustavnu, ali je slučaj i dalje u pravnom procesu. Konačnu odluku bi mogao da donese Vrhovni sud SAD, možda već iduće godine. Medjutim, pravni eksperti kažu da bi se ta presuda odnosila samo na Kaliforniju.

"Verujemo da je brak zajednica muškarca i žene, i bilo da se to nekome dopada ili ne, to je ono što većina ljudi želi“, navodi Džordž Rajli, protivnik homoseksualnih brakova.

Predsednik Obama kaže da podržava da se odluka donosi na nivou pojedinačnih država, ali se lično zalaže za takozvane „građanske zajednice“.

"Verujem da je brak zajednica muškarca i žene, ali isto tako mislim da partneri istog pola treba da imaju mogućnost da obilaze jedan drugog u bolnici i da prenesu imovinu jedan na drugog“, izjavio je Obama.

Predsednik je izložen kritikama dela homoseksualne zajednice zato što nije podržao napore da se na nacionalnom nivou legalizuju brakovi osoba istog pola. Nekoliko država kao što su Ilinois, Nevada, i Oregon dozvoljavaju građanske zajednice, ali imaju ustavne amandmane ili statute koji zabranjuju gej brakove. Analitičari kažu da će ta debata nastaviti da se intenzivira ove izborne godine, dok istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava brak osoba istog pola, ali da je ta većina minimalna.


XS
SM
MD
LG