Linkovi

Marševi žena širom Amerike


Marš žena ispred Bele kuće

Hiljade žena okupilo se u Vašingtonu I drugim gradovima Amerike na protestima povodom godinu dana od inauguracije Donalda Trampa. Demonstrantkinje su pozvale na izjednačavanje plata sa muškarcima, jednaku zdravstvenu negu, prestanak seksualnog uznemiravanja I ohrabrivanje žena da se kandiduju za predsednika SAD.

Na marševima su istaknuti I drugi problemi poput rasne nejednakosti, kontrole oružja, zaštite imigranata, I naporima konzervativaca da ostave bez sredstava centre za planiranje porodice.

Procenjuje se da je na protestu u Vašingtonu bilo manje ljudi nego prošle godine. Marševi su bili I u drugim gradovima: Los Anđelesu, Njujorku, Filadelfiji, Koloradu, Čikagu, Denveru, Šarlotu I Palm Biču na Floridi – gde kući ima I predsednik Tramp.

Protesti su organizovani kao nastavak prošlogodišnjeg Ženskog marša koji je održan odmah posle inauguracije Donalda Trampa. Mnogo žena je na tom protestu izrazilo protivljenje Trampu, koji je bio optuživan za nedolično seksualno ponašanje prema najmanje 19 žena.

Predsednik je na Tviteru pisao o maršu: “Lepo je vreme u celoj našoj zemlji, savršen dan za žene koje marširaju. Izađite napolje da proslavite neviđene ekonomske uspehe I bogatstvo koje smo stekli u proteklih 12 meseci. Imamo najmanju stopu nezaposlenosti žena u proteklih 18 godina!”

Protekle godine, u javnosti se raspravljalo o seksualnom uznemiravanju žena I tome da imaju manje plate od muškaraca. Mnogi moćni I poznati muškarci, poput Harvija Vajnstina, Kevina Spejsija, voditelja NBC-a Meta Lauera, demokratskog senatora Ala Frenkena – bili su optuživani za seksualno uznemiravanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG