Linkovi

Novi rover na Marsu 2012.


Model rovera Kjuriositi

Najnovija robotizovana pokretna laboratorija trebalo bi da poleti ka Marsu krajem ove godine, a da se spusti na crvenu planetu avgusta 2012. Novi rover nazvan je Kjuriositi, na engleskom "znatiželja".

Animacija napravljena u svemirskoj agenciji NASA pokazuje šta će se dogoditi sa roverom kada bude stigao do Marsa. Naučnici su već odabrali mesto za spuštanje, na dnu 150 kilometara širokog kratera nazvanog Gejl. Kada se otvori padobran, rakete će usporiti spuštanje rovera.

Kjuriositi će se spustiti kablovima dok će modul sa motorima odleteti i pasti dalje, kako ne bi poremetio hemijsku analizu tla. Rover je veličine automobila i opremljen je sa 17 kamera, kaže naučnik u timu, Džon Grocinger.

"Imamo kamere na vrhu jarbola kojima možemo da osmatramo okolinu i pronalazimo vrste stenja interesantne za hemijsku analizu. Ako vidimo nešto što obećava možemo da se približimo. Rover spreda ima laser, dometa do sedam metara, kojim možemo da gađamo stenu izazivajući iskru svetlosti. Analizom svetla te iskre možemo da ustanovimo hemijski sastav stene i utvrdimo da li ima elemenata spojivih sa uslovima za pojavu života", kaže Grocinger.

Rover takođe ima svrdlo za usitnjavanje stena i mehaničku ruku za prikupljanje uzoraka tog praha. Ruka ubacuje uzorke u komoru za dalju analizu. Cilj je da se pronađe da li su u krateru Gejl ikada vladali uslovi za pojavu mikroorganizama.

"Ovo nije misija za pronalaženje života i mi ne možemo da tragamo za fosilima", kaže Grocinger.

Ali stene u krateru Gejl pružiće mnogo podataka o evoluciji Marsa, jer svaki sloj u njima sadrži odgovore.

"Ako krenete od najnižeg sloja ka vrhu to je kao da čitate roman, a mislimo da će krater Gejl biti sjajan roman", kaže Grocinger.

Kjuriositi i njegov modul za propulziju sastavljaju se i testiraju u Svemirskom centru Kenedi, na Floridi. Lansiranje će biti obavljeno u novembru ili decembru.

XS
SM
MD
LG