Linkovi

Marković: Uz adekvatne reforme, CG može u EU i pre roka


ARHIVA - Premijer Crne Gore Duško Marković

Predsjednik Vlade Duško Marković, poručio je da Crna Gora može postati dio Evropske unije i prije 2025. ukoliko ostvari adekvatne rezultate. On je to rekao na konferenciji za medije sa šefom delegacije EU u Podgorici Aivom Oravom nakon objavljivanja Strategije EU.

Premijer Duško Marković ocijenio je da je Strategija EU značajna, jer prvi put kroz definisanje vremenskog okvira Zapadni Balkan dobija poruku da će biti integralni dio Evrope, sa perspektivom proširenja do 2025.

"Ovo je plan kojim se EU priprema da u bliskoj budućnosti broji više od 27 članica. Ovo je svakako pozitivan signal, kada je regionu potrebna jasna poruka da je evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana kredibilna i živa. Danas smo tu poruku dobili, ona je složena kao i sam proces pristupanja, ali je poruka jasna. Mi ćemo biti dio Evropske unije", rekao je premijer, na konferenciji za medije sa šefom delegacije EU u Podgorici Aivom Oravom.

Za Crnu Goru, kako je naglasio, Strategija ima poseban značaj jer se naša država pominje kao sljedeća članica EU do 2025, kao kredibilnog roku u kojem možemo biti spremni za članstvo.

"Ukoliko ostvarimo adekvatne rezultate, pristupanje može biti i ranije", ocijenio je Marković.

On je pozdravio stav EU, ponovljen u strategiji da one zemlje koje se budu brže kretale u integracijama, brže i pristupe Uniji.

"Na nama i partnerima iz Evropske komisije je da iskoristimo smjernice koje postavlja ova strategija i da dokument i ideju koja je iza nje gledamo zaista strateški, a ne pretežno birokratski, a zemlje regiona kao skup potencijala, a ne izazova i problema koji svakako postoje", rekao je Marković.

Premijer je ocijenio da su dosadašnji rezultati Crne Gore na evropskom putu odraz sinergije snažne političke volje i društvenog konsenzusa, za sprovođenjem reformi u svim oblastima, a posebno vladavini prava, ekonomskom razvoju i regionalnoj saradnji u procesu pomirenja.

Marković je kazao da je Crna Gora saglasna sa Briselom da je potrebno da se reforme u vladavini prava sprovedu u ranoj fazi pregovora, ali da je "važno da Evropska komisija u ekspertskom, tehničkom i finansijskom smislu nastavi da podržava reforme u svim ostalim poglavljima i ubrza proces njihovog privremenog zatvaranja."

"Mi smo sigurni da ćemo biti spremni u ovom roku, i prije njegove gornje granice i mi znamo šta je moguće sa naše strane, jer imamo volju i kapacitete. To je naš prioritet", rekao je predsjednik Vlade, poručivši da će Crna Gora nastaviti da se zalaže za što skoriju evropsku budućnost svih susjeda.

Šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav, poručio je da, kada se radi o proširenju Unije, treba zaboraviti riječ zamor.

"Spremni smo da vam pomognemo, to je veoma naznačeno u Strategiji. I da ponovim ono što je EU mnogo puta iznijela - politička debata treba da se odvija u parlamentu", kazao je Orav.

On je ocijenio da je Strategija veoma povoljna za državu, opoziciju, civilno društvo i sve građane Crne Gore.

Marković je poručio da će Crna Gora uraditi sve, da suštinski i bez odlaganja sprovodi reforme, koje će imati za cilj da unaprijedi društvo i ojačaju institucije.

Premijer je kazao da je optimista i da želi da pozove sve društvene aktere na mobilizaciju, kako bi se ostvarili ti ciljevi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG