Linkovi

Marković u Prištini: o demarkaciji i KFOR-u


Premijeri Crne Gore i Kosova u Prištini
Premijeri Crne Gore i Kosova u Prištini

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu rekao je da je Crna Gora spremna da pomogne u rešavanju pitanja demarkacije granične linije između Kosova i Crne Gore. On je potvrdio da će Crna Gora, kao doprinos miru i stabilnosti u regionu, poslati dva oficira u misiju KFOR-a, od kojih će samo jedan biti na Kosovu.

Uz najveće počasti premijera Crne Gore Duška Markovića je ispred zgrade Vlade Kosova dočekao premijer Kosova Ramuš Haradinaj. Nakon jednočaovnog razgovora dvojica premijera održali su zajedničku konferenciju za novinare. Na sastanku je, kako je rečeno, bilo reči i o demarkaciji granične linije između Crne Gore i Kosova. Premijer Crne Gore je podsetio da je parlament ove zemlje ratifikovao sporazum o demarkaciji, da parlament Kosova to nije učinilo, ali da je Crna Gora, kako je rekao, voljna da pomogne u rešavanju ovog pitanja.

“O tome smo razgovarali u najboljoj nameri, kao pravi prijatelji I u nastavku našeg delovanja tražićemo najbolja rešenja kako bi imali ratifikovan sporazum i kako bi Kosovo na taj način dobilo novu veliku priliku kada je u pitanju evropska integracija”, kazao je premijer Crne Gore.

Premijer Kosova, koji je posetu svog kolege iz Crne Gore ocenio istirijskom i izrazio je optimizam kada je u pitanju rešavanje problema u vezi demarkacije.

“Postoji dobra volja u u pronalaženju izlaza i stanja u kojem se nelazimo, imajući u vidu ranija dešavanja i nadam se da ćemo pronaći izlaz za ovo stanje”, kazao je Haradinaj.

Novinare je zanimao komentar Ramuša Haradija o odluci Crne Gore da na Kosovo pošalje svoje vojnike u okviru misije KFOR-a.

“Dobrodošli su vojnici Crne Gore na Kosovo. Oni dolaze kao vojnici NATO-a. Mi smo bili veoma srećni prilikom učlanjenja Crne Gore u NATO”, rekao je Haradinaj.

Premijer Crne Gore je potvrdio da će ova zemlja kao članica NATO-a poslati svoje predstavnike u misiju KFOR-a, ali da se radi o svega dva oficira, od kojih će samo jedan biti na Kosovu. Slanje tih oficira je kako je kazao odgovornost Crne Gore da doprinese miru i stabilnosti u regionu.

Zbog toga smo se m na savetu za odbranu opredelili da jednog oficira delegiramo u komandu na Ksoovu i jednog oficira u regionalnu komandu u Skoplju”, rekao je Marković.

Predsednik Vlade Crne Gore je kazao i da ova zemlja podržava Kosovo na njegovom putu ka evropskim i evroatlanskim integracijama.

Na sastanku je bilo reči i o ekonomskoj saradnji Kosova i Crne Gore i predloženo je da privredne komore iz Prištine i Podgorice potpišu sporazum o saradnji. Premijer Crne Gore Duško Marković boraviće i sutra u Prištini gde će razgovarati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i predsednikom Skupstine Kosova Kadrijem Veseljijem.

XS
SM
MD
LG