Linkovi

Marković: Ponašanje Rusije "destrukcija i primitivizam"


Crnogorski premijer Duško Marković odgovara na pitanja novinara (gov.me)
Crnogorski premijer Duško Marković odgovara na pitanja novinara (gov.me)

Crnogorski premijer Duško Marković kritikovao je u srijedu Rusiju zbog njenog zadržavanja i deportovanja zvaničnika vladajuće većine u crnogorskom parlamentu, Miodraga Vukovića, nazivajući ponašanje Moskve "destrukcijom" i "primitivizmom".

Obraćajući se poslanicima Skupštine Crne Gore, on je rekao da je "razočaravajući" odnos koji Rusija ima prema državi koja želi samostalno da bira svoju budućnost.

"Crna Gora ide putem razvoja demokratije, uređenja političkog sistema, vladavine prava i zbog toga smo mi pobijedili 16. oktobra i 19. maja i pobijedićemo 5. juna", rekao je Marković poslanicima. "Razočarava nas ovakav neprimjeren odnos prema državi koja želi da samostalno izgrađuje svoju budućnost"

Marković je naglasio da "nigdje nisam uspio da registrujem" takvu vrstu ponašanja, aludirajući na odluku Moskve da zadrži Vukovića na aerodromu, a onda ga i deportovali sa Domodedova na aerodrom Tivat.

"Takav nivo destrukcije i primitivizma oslikava karakter tog režima", ocijenio je crnogorski premijer. "Mi sigurno nećemo posustati u našim opredjeljenjima"

U prošli petak ruske vlasti zadržale su crnogorskog poslanika, koji je bio u tranzitu za Minsk, nekoliko sati u aerodromskoj prostoriji namijenjenoj nepoželjnim strancima, a dnevnik Pobjeda danas je objavio da se na spisku nepoželjnih građana Crne Gore u Rusiji nalaze i bivši premijer Milo Đukanović, sadašnji i bivši šefovi parlamenta, Ivan Brajović i Ranko Krivokapić, te ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Crnogorski premijer rekao je da spisak crnogorskih državljana koji se nalaze na crnoj listi Rusije ostaje tajna.

“Danas sam vidio iz jedne službene zabilješke da je prilikom uručenja note Ministarstvu inostranih poslova Rusije saopšteno da spisak nepoželjnih osoba u Rusiji ostaje tajna i da nećemo znati ko je na tim spiskovima. To je njihova praksa”, rekao je Marković.

On je, govoreći o nedavnoj provokaciji ruskih komičara Lexusa i Vovana koji su poznati po tome što telefonom zovu visoke državnike širom svijeta i predstavljaju se kao njihove kolege, a koji su zvali njega i bivšeg premijera Mila Đukanovića, rekao da te podvale potvrđuju da Vlada nema šta da krije.Negira da je izjavio da će optužnica protiv lidera DF-a biti potvrđena.

“To je samo još jedna podvala istog mentora koja potvrđuje da smo mi u Crnoj Gori spremni da kažemo sve što mislimo i da nemamo skrivenu agendu. Te razgovore nisam preslušavao jer tačno znam šta sam rekao. Uopšte nije tačno, pošto je to na društvenim mrežama vi provjerite da li sam to rekao da će biti potvrđena. Ja sam samo rekao da sudski postupak imati za rezultat da nikada niko više ne krene na Crnu Goru i ne uradi ništa protiv svoje države”, rekao je Marković.

Premijer je saopštio da 5.juna putuje u Vašingtron, ali samo da prisustvuje ceremoniji formalnog prijema Crne Gore u NATO.

”Ministar Darmanović predaje dokument, plan ceremonije se ne mijenja, ja idem samo da prisustvujem”, kazao je Marković.

Premijer je istakao da je iz Vašingtona dobio poziv za sastanak na najvišem nivou, a sastaće se sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Majkom Pensom.

XS
SM
MD
LG