Linkovi

Marković ocenio proteklu godinu izuzetno uspešnom za CG


Premijer Crne Gore Duško Marković i potpredsednik SAD Majk Pens nakon sastanka u Beloj kući u Vašingtonu 5. juna 2017.
Premijer Crne Gore Duško Marković i potpredsednik SAD Majk Pens nakon sastanka u Beloj kući u Vašingtonu 5. juna 2017.

Crna Gora je u protekloj godini ostvarila krupne iskorake i istim tempom će nastaviti i naredne godine, poručio je premijer Duško Marković sa tradicionalnog novogodišnjeg prijema za predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, političkog, privrednog, kulturnog i javnog života i za diplomatski kor.

Marković je kazao da je Crna Gora u ovoj godini ostvarila krupne iskorake na planu međunarodne afirmacije.

"Crna Gora do juna ove godine i Crna Gora nakon sticanja punopravnog članstva u NATO – nije, niti će ikada više biti ista priča", rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, pripadnost Sjevernoatlantskoj alijansi garantuje dugoročni mir, stabilnost i suverenitet crnogorskoj državi, prvi put na pouzdan način, garantovan od najmoćnijih sila današnjice.

Podizanje crnogorske zastave u sedištu NATO-a u Briselu
Podizanje crnogorske zastave u sedištu NATO-a u Briselu

Marković je kazao da na planu daljeg ekonomskog i demokratskog razvoja crnogorskog društva, članstvo u NATO-u obezbjeđuje najbolje pretpostavke za ubrzan sveukupni napredak i dostizanje najviših standarda po kojima žive građani najrazvijenijih država današnjeg svijeta.

"Logično je, stoga, da sam ovaj događaj ocijenio kao najvažnije dostignuće naše države u 2017. godini", rekao je Marković.

Premijer je ocijenio da je Crna Gora ostvarila značajne rezultate i u pridruživanju Evropskoj uniji tako što je za nešto više od godinu dana otvorila osam pregovaračkih poglavlja i dva privremena zatvorila. Marković je rekao da je cilj da se u prvoj polovini naredne godine otvore i tri preostala poglavlja, i na taj način zaokruži dio pregovaračkog procesa i počne faza zatvaranja poglavlja.

"Uvjeren sam da ćemo do kraja mandata ove Vlade dovesti do kraja naše pregovore sa EU Crnu Goru za punopravno članstvo. Naše strateške vanjsko-političke ciljeve, dakle, realizujemo dobrom dinamikom i na način kojim smo nesumnjivo osnažili položaj i ugled naše zemlje na međunarodnoj sceni", istakao je premijer.

Marković je ocijenio da je posjetom potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Majka Pensa Crnoj Gori potvrđeno i strateško partnerstvo dvije zemlje.

Premijer je ocijenio važnim i snažno povjerenje koje je Crna Gora zavrijedila protekle godine kod međunarodnih finansijskih institucija, prije svega Svjetske banke i MMF-a i da su uz fiskalnu konsolidaciju ostvareni povećanje crnogorskog kreditnog rejtinga i napredak na listama konkurentnosti i konačno godišnji rast ekonomije od 4,5 odsto.

"Taj rezultat nas svrstava na peto mjesto u Evropi po nivou rasta ekonomije i ja to ne ističem da bih dizao rejting ni Vladi, ni premijeru. Ja to ističem kao rezultat koji stvara osnovu za bolji život građana, što je u konačnom i glavni zadatak koji je ova Vlada preuzela i prihvatila u novembru prošle godine", rekao je Marković.

Ostvarenju tog obećanja Vlada će, tvrdi on, biti beskompromisno posvećena i u narednoj godini. Premijer je kazao da je iracionalni i besmisleni bojkot parlamenta, nedemokratski odnos prema sopstvenim političkim obavezama od opozicionih partija koji je stvarao politički ambijent kome se Vlada nije radovala.

XS
SM
MD
LG