Linkovi

Marković obećao da će goniti napadače na novinare do sudnjeg dana


Crnogorski premijer Duško Marković (gov.me)

Crnogorski premijer Duško Marković obećao je u utorak da će nalogodavce i napadače na novinare “goniti do sudnjeg dana”, poručujući partnerima iz EU da je njegova Vlada opredijeljena da osigura ličnu bezbjednost novinara u Crnoj Gori.

Govoreći na Medjunarodnoj konferenciji o medijskoj održivosti i uspješnim modelima medijskog poslovanja u organizaciji OEBS-a u Podgorici, Marković je rekao da kompletan bezbjednosni sektor ima jasan nalog da istraži do kraja svako ugrožavanje bezbjednosti novinara da traga za počoniocima 24 sata svakog dana, kao i da nijedan takav slučaj ne smije biti arhiviran bez policijskog, tužilačkog i sudskog razrješenja.

“Jednostavno – ko god da su počinioci i nalogodavci, gonićemo ih do sudnjeg dana", rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je naglasio da sloboda medija nijesu uslov za pristupanje Crne Gore u EU, već moralna i demokratska obaveza vlasti, "koju ćemo mi do kraja sprovesti u djelo, pa makar nikad ne bili članica EU".

On je posebno ukazao na apsolutnu neprihvatljivost ugrožavanja lične bezbjednosti novinara kao načina za razrješenje bilo kakvih nesporazuma i nezadovoljstava, ocjenjujući “zastrašujućim” podatak da je širom svijeta u 2016. ubijeno 79 novinara, a u prošloj godini 65.

"Medijski ratovi protiv Crne Gore"

Marković je rekao da je "Crna Gora imala krajnje liberalnu politiku prema medijima iz drugih država, otvarajući medijski prostor praktično bez ograničenja".

"Pokazalo se da mnogi to drsko zloupotrebljavaju i da koriste našu otvorenost za vođenje pravih medijskih ratova protiv Crne Gore njene državne politike i njenih nacionalnih interesa", rekao je premijer Crne Gore, optužujući neimenovane strane medije da "nas zatrpavaju elementarno netačnim vijestima, smjenjujući ukrug nekoliko istih, nazovi analitičara, koji ne samo da otvoreno podmeću, nego i drsko vrijeđaju sve što slijedi i radi današnja Crna Gora"

Prema njegovim riječima, Vlada je, modelom državne pomoći, prethodnih godina intervenisala otkupom duga komercijalnih štampanih i elektronskih medija nastalog od 2011. do 2013. godine, u iznosu od 5,3 miliona eura, te da je zbog neizmirenih obaveza i potrebe podsticanja održivosti medijske scene, Vlada 2017. otkupila dugovanja komercijalnih emitera prema radio-difuznom centru u ukupnom iznosu od oko 1,6 miliona eura.

Predsjednik Skupštine Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope, Željko Ivanović, rekao da Vlada ne treba da finansijski pomaže medije, nego da obezbijedi iste uslove za sve na tržištu, kao i da vjeruje da je premijer iskren kada govori da će istražiti napade na novinare.

OEBS-ov predstavnik za slobodi medija, Harlem Dezir, rekao je da pažljivo prati istragu u slučaju napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, ističući da počioci napada na novinare moraju da budu izvedeni pred lice pravde, i podsjetio na još uvijek neriješeno ubistvo urednika Dana Duška Jovanovića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG