Linkovi

Marković na samitu u Londonu: Prioritet za CG Jadransko-jonski koridor


Premijeri regiona Zapadnog Balkana na samitu u Londonu (gov.me)
Premijeri regiona Zapadnog Balkana na samitu u Londonu (gov.me)

Crnogorski premijer Duško Marković učestvovao je u ponedeljak na Samitu Zapadnobalkanske šestorke u sjedištu Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu. On je tamo rekao da je "Berlinski proces počeo iniciranjem zajedničkih regionalnih projekata u oblasti infrastrukture". Marković smatra da je "infrastrukturno povezivanje preduslov jačanja ekonomske integracije, odnosno ukupne konkurentnosti regiona".

Prioritetni regionalni projekti, iz perspektive Crne Gore su Jadransko-jonski koridor odnosno brza putna saobraćajnica i gasovod, kao i modernizacija i širenje željezničke infrastrukture, saopštio je crnogorski premijer Duško Marković. On je na Investicionom samitu Zapadnog Balkana, koji je u ponedeljak počeo u Londonu, kazao da je to preduslov za čvršće ekonomsko povezivanje i kretanje ljudi i robe, vezivanje na evropske koridore.

"Berlinski proces, kao komplementaran procesu ulaska u Evropsku uniju, počeo je Agendom povezivanja, odnosno iniciranjem zajedničkih regionalnih projekata u oblasti infrastrukture. Infrastrukturno povezivanje je preduslov jačanja ekonomske integracije, odnosno ukupne konkurentnosti regiona“, rekao je Marković na panel diskusiji u okviru samita koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj.

On je, govoreći o regionu u kontekstu evropskih integracija, rekao da svaka od država ima svoju dinamiku kada je riječ o približavanju životnog standarda onom u EU. Marković je naveo i da je životni standard mjeren u bruto domaćem proizvodu po stanovniku u Crnoj Gori na nivou od 45 odsto onog u EU, dok je za Zapadni Balkan na oko 30 odsto evropskog prosjeka.

"Zato je važno jačanje regionalne ekonomske saradnje koja treba da ojača stabilnost regiona, pojednostavi funkcionisanje privreda u regionu i doprinese bržem ekonomskom rastu", rekao je Marković.

On je podsjetio da je na prošlogodišnjem samitu inicirano dalje jačanje regionalne ekonomske integracije kroz donošenje Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor šest zemalja Zapadnog Balkana.

"Puna primjena tog Akcionog plana znači dalje pojednostavljenje trgovine robom i uslugama, veću mobilnost radne snage i istraživača, intenzivnije privlačenje investicija i jačanje digitalne ekonomije u šest zemalja zapadnog Balkana“, poručio je Marković.

Komentarišući ključne prednosti Crne Gore kao investicione destinacije, Marković je rekao da zemlja raspolaže razvojnim resursima u oblastima turizma, energetike, poljoprivrede i prerađivačke industrije, da je članica NATO-a i da je daleko odmakla u pregovorima za članstvo u EU. On je dodao da Crna Gora nudi brojne pogodnosti i podsticaje investitorima posebno za ulaganje u sjeverni region i nerazvijena područja.

Na panelu su učestvovali i premijeri Srbije Ana Brnabić, Kosova Ramuš Haradinaj, Albanije Edi Rama i Makedonije Zoran Zaev kao i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

XS
SM
MD
LG