Linkovi

Bajalki: Sida je danas savladiva bolest


Mark Beilke
Mark Beilke

Dr. Bajalki: "Nadam se da ćemo u okvirima naše generacije biti svedoci eliminacije prenosa virusa HIV sa majki na decu"

Prošle nedelje je ovde u Vašingtonu održana Medjunarodna konferencija o borbi protiv side. Profesor medicine i Šef odseka za infektivne bolesti na Medicinskom koledžu države Viskonskin i Medicinskom centru za pitanja veterana u Milvokiju, Dr. Mark Bajalki, prisustvovao je toj konferenciji. Koleginica Katarina Radović ga je zamolia da za Glas Amerike najpre prokomentariše koliko je realistična izjava američke državne sekretarke Hilari Klinton da su Sjedinjene Države predane podizanju nove generacije u kojoj neće biti obolelih od side.

Dr. Bajalki: „To je veoma ambiciozan cilj. Drago mi je da je državna sekretarka to rekla, jer je u pitanju pozitivna poruka koju treba da šaljemo kao zemlja lider u borbi protiv HIV-a i SIDE. Nadam se da ćemo u okvirima naše generacije biti svedoci eliminacije prenosa virusa HIV sa majki na decu, što je jedan od ključnih elemenata poruke Hilari Klinton na Konferenciji."

Glas Amerike: Koji je po vama osnovni problem na tom putu? Nedostatak novca, predanosti cilju ili pak istraživanja?

Dr. Bajalki: „Verujem da je to mešavina različitih problema sa kojima smo suočeni: dostupnost lekovima u zemljama u razvoju je verovatno jedan od najvećih izazova, potom stigmatizacija još uvek vezana za ovu vrstu infekcije. Mislim da je to ogroman problem, ne samo ovde u SAD već i širom sveta. Postoje delovi sveta u kojima je strah od stigmatizacije realan jer pacijentima preti zatvor zbog neprihvatanja homoseksualnosti u tim društvima. Tu je potom i strah od mogućnosti isključenja iz zajednice. Sve su to problemi naglašeni na Medjunarodnoj konferenciji za borbu protiv side."

Glas Amerike: Kako biste okarakterisali do sada postignuti napredak nakon trideset godina od pojave virusa HIV?

Dr. Bajalki: „Postigli smo fantastičan napredak na planu razumevanja kako se HIV virus replicira u okviru imunog sistema i u kakvoj je interakciji sa takozvanom T ćelijom (target cell). Zabeležili smo ogroman progres u razvoju koktela od tri leka koji je izuzetno efikasan ukoliko se uzima precizno prema uputstvu lekara. Očekuje se da osoba podvrgnuta ovom tretmanu živi dug život, možda čak 50, 60 godina od inficiranja virusom. Još jedan veliki napredak je prevencija prenosa bolesti sa majki na decu putem anti-retroviralne terapije majki u drugom stanju."

Glas Amerike: „Očigledno cilj nije jednostavno ograničiti prenos virusa HIV, već iskorenjivanje side. Da li se nazire svetlost na kraju tog tunela?

Dr. Bajalki: „Razgovor o iskorenjivanju virusa HIV još uvek nije na domaku. Utešno je da postoji uspešno lečenje side putem anti-retroviralnih lekova, što je ostvariv cilj u zemljama koje imaju pristup tim lekovima."

Glas Amerike: Cena tih lekova je znatno pala u poslednjih deset godina, ali novi lekovi na tržištu su dvadesetostruko skuplji. Šta je razlog tome i kako možemo prevazići tu prepreku?

Dr. Bajalki: „Rekao bih da je jedan od najvećih izazova izuzetno skupi put tih lekova od ranih faza razvoja do kliničkih ispitivanja radi praćenja njihove bezbednosti, trajnosti i efikasnosti. Svakako, ako bismo mogli da proizvedemo više generičkih varijanti tih lekova u drugim delovima sveta gde originalne varijante leka nisu dostupne to bi bio veliki plus."

Glas Amerike: Da li bi Svetska zdravstvena organizacija trebalo da bude efikasnija kad su u pitanju sporazumi o proizvodnji takvih generičkih lekova?

Dr. Bajalki: Pretpostavljam da je proizvodnja nadgledanje i praćenje dostave tih lekova jedan od velikih izazova.“

Glas Amerike: Kako čujemo postoji novi test kojim pacijenti kod kuće mogu da se testiraju na virus HIV. Koliko su takvi testovi dostupni široj publici?

Dr. Bajalki: „Novi oralni test koji je odobrila Uprava za hranu i lekove moći će da se nadje u većini američkih apoteka ili na internetu u roku od tri do šest meseci. Što znači da će ljudi bezbedno i precizno moći da upotrebe taj test u okvirima privatnosti sopstvenog doma.“

Glas Amerike: Kada ćemo bezbedno moći da kažemo: U stanju smo da kontrolišemo ovu bolest?

Dr. Bajalki: „Kontrola ove bolesti je verovatno realistična bar u okvirima generacije moje dece. Voleo bih da eliminišemo SIDU ovde u Sjedinjenim Državama u narednih nekoliko decenija. Istovremeno, verujem da je daleko veći izazov u tom domenu u Africi i jugoistoćnoj Aziji, gde još uvek hara ogromna epidemija i gde vlada nedostatak brojnih lekova i tretmana koje imamo ovde i u Evropi.“
XS
SM
MD
LG