Linkovi

Prvi konvoj automobila napustio Marijupolj


Stanovnici Marijupolja kriju se od granata u jednoj zgradi (Foto:AP/Evgeniy Maloletka)
Stanovnici Marijupolja kriju se od granata u jednoj zgradi (Foto:AP/Evgeniy Maloletka)

Ruske snage dozvolile su u ponedeljak prvom konvoju automobila da napusti Marijupolj, koji je pod opsadom, nakon 10 bezuspešnih pokušaja da se civili spasu od stalnih bombaških napada.

Lučki grad na jugoistoku zemlje, koji su ruske trupe opkolile od prve nedelje invazije, pretrpio je najgore humanitarne posledice rata, a stotine hiljada stanovnika se kriju u podrumima bez hrane, vode ili struje.

Lokalne ukrajinske vlasti saopštile su da je u gradu poginulo do 2.500 civila, što Rojters nije mogao da potvrdi iz nezavisnih izvora. Rusija odbacuje optužbe da napada civile.

Ruski napad na bazu u Javorovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

"Rusi su u jedan sat otvorili kontrolni punkt i oni koji imaju vozila i gorivo počeli su da napuštaju Marijupolj u pravcu Zaporožja", rekao je za Rojters Andrej Rempel, predstavnik gradskog veća Marijupolja koji je sada u Zaporožju, gradu dalje na severu koji je pod ukrajinskom kontrolom.

"Prva dva sata, otišlo je 160 automobila. Sada ih verovatno ima još mnogo više. Grad se i dalje bombarduje, ali ovaj put nije granatiran. Ne znamo kada prvi automobili mogu da stignu do Zaporožja jer ima još mnogo ruskih kontrolnih punktova koje moraju da prođu", rekao je Rempel.

Međutim, Kirilo Timošenko, savetnik predsednika Volodimira Zelenskog, kasnije je rekao da je Rusija ponovo blokirala konvoj sa humanitarnom pomoći koji je pokušavao da dođe do grada sa zalihama.

U međuvremenu, neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao je da je ruska ofanziva zastala, nakon malog napretka tokom vikenda. Dodao je da su ruske trupe i dalje oko 15 kilometara udaljene od centra Kijeva.

Takođe je naveo da su ruske snage lansirale više od 900 projektila, ali da vazdušni prostor Ukrajine i dalje nije pod ruskom kontrolom.

Sirene su se tokom noći oglasile u više ukrajinskih gradova, a borbe se nastavile u predgrađa Kijeva. Ukrajinski zvaničnici soapštili su da ru ruske snage granatirale nekoliko predgrađa prestonice.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su dve osobe poginule kada su Rusi pogodili najveću ukrajinsku fabriku aviona Antonov, gde je izbio veliki požar.

U ruskom artiljerijskom napadu pogođena je i devetospratnica u severnom distriktu Obolonski u Kijevu, a poginulu sve osobe, naveli su zvaničnici.

U međuvremenu, ruska vojska saopštila je da će izvesti vazdušne napade na ukrajinsku vojnu industriju. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da će ruske snage "da preduzmu mere da onesposobe preduzeća ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa uključena u proizvodnju, održavanje i popravku oružja".

Takođe je od radnika tih fabrika i stanovnika obližnjih područja zatražio da napuste "potencijalno opasne zone".

XS
SM
MD
LG