Linkovi

Marinković sa delegacijom Stejt departmenta: SAD žele da pomognu Srbiji i regionu


Delegacija američkog Stejt departmenta predvođena ambasadorom za međunarodne religijske slobode Semjuelom Braunbekom posetila je Skupštinu Srbije, Foto: video grab, agencija Fonet
Delegacija američkog Stejt departmenta predvođena ambasadorom za međunarodne religijske slobode Semjuelom Braunbekom posetila je Skupštinu Srbije, Foto: video grab, agencija Fonet

Delegacija američkog Stejt departmenta, predvođena ambasadorom za međunarodne religijske slobode Semjuelom Braunbekom posetila je Skupštinu Srbije, a potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković rekao je posle sastanka da su SAD zaintereosvane da pomognu Srbiji u rešavanju političkih problema.

"Ono što je jako bitno to je da Amerika želi više uticaja ovde, da su SAD itekako zainteresovane da pomognu Srbiji u rešavanju političkih problema i pitanja, da dovedu što više investicija i da im je Srbija kao ekonomski lider i najveća zemlja u regionu, veoma važna, kako bi njihov uticaj bio što veći", rekao je Marinković novinarima posle sastanka sa delegacijom koja boravi u višednevnoj poseti Beogradu.

Prema njegovim rečima, Americi je stalo da prosperitet bude veći i da Srbija što pre uđe u EU, kao i da ojača što više ekonomski i na svaki drugi način.

"Tako da smo tu podršku dobili i dobijaćemo je u narednom periodu", naveo je Marinković.

Zvaničnik Stejt dipartmenta Braunbek, prema rečima Marinkovića, tokom svoje posete treba da se sastane sa verskim liderima i sa patrijarhom Irinejem.

Marinković je novinarima posle sastanka rekao da će delegacija tokom posete Srbiji razmotriti kako da sve zemlje sarađuju po pitanju religijskih prava, a da je Srbija na visokom nivou kada je reč o poštovanju religijakih prava, te da je na sastanku za to dobila pohvale. On je dodao da će američka delegacija verovatno pokušati da uključi verske lidere iz regiona u rešavanje problema i u procese pomirenja i saradnje.

"To će biti možda još jedan od njihovih mogućih pokušaja da budu još više uključeni u region, da okupe sve verske lidere kako bi se mnogi nagomilani politički problemi u regionu što pre rešavali, kako bi region mogao da nastavi što brže evropske integracije", rekao je on.

On je rekao da je američkoj delegaciji izneo problem zaštite naše kulturne i verske baštine na Kosovu, a posebno primer manastira Visoki Dečani kojem prištinske institucije još uvek nisu vratile zemlju koja mu pripada, a bilo je i nekoliko pokušaja da se izgradi put u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Marinković je apelovao na američke zvaničnike da iskoriste svoj uticaj da pomognu u zaštiti prava Srba na Kosovu ne samo religijskih veći i svih ljudskih, dakle prava na rad i život.

XS
SM
MD
LG