Linkovi

Uragan "Marija" opustošio Dominiku, približava se Portoriku


Pričinjena šteta na ostrvu Gvadalupe
Pričinjena šteta na ostrvu Gvadalupe

Uragan Marija, koji je ojačao u petu kategoriju, direktno je u ponedeljak veče pogodio karipsko ostrvo Dominiku. Dok se procenjuje šteta na ostrvu, potencijalno katastrofalan uragan kreće se ka Devičanskim ostrvima i Portoriku.

Premijer Dominike Ruzvelt Skerit napisao je na Fejsbuku da je oluja razorila ostrvo.

"Za sada smo izgubili sve što može da se kupi i zameni novcem. Najviše strahujem od toga da ćemo se probuditi uz vesti o ozbiljnim povredama i mogućim smrtnim slučajevima zbog klizišta koje je pokrenula neprestana kiša", naveo je Skerit.

Dodao je da su vlasti usredsređene na spasavanje povređenih ili zarobljenih u ruševinama.

"Biće nam potrebna sva pomoć", rekao je premijer Dominike.

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da je Marija praćena vetrovima jačine od oko 260 kilometara na čas. Centar oluje je od Dominike, prošao pored južne obale Gvadelupa, dok su snažan vetar i kiša zahvatili mnoga druga područja na Ostrvima Zavetrine i Malim Antilima.

Te oblasti tek su počele da se oporavljaju od uragana Irme, koji je gotovo opustošio pojedina ostrva.

"Nažalost, Marija pogađa mnoga ostrva koja su već pretrpela veliku štetu tokom Irme, pre samo nedelju do deset dana. Nije reč o identičnoj putanji, ali je u pitanju isto područje, što ne pomaže poboljšanju situacije", saopštio je za Glas Amerike meteorolog Denis Feltgen.

Očekuje se da će uragan nastaviti da se približava britanskim i američkim Devičanskim ostrvima i Portoriku i zatim da prođe blizu ili preko ostrva u sredu. Centar za uragane upozorava da će i dalje biti reč o "veoma opasnom" uraganu četvrte ili pete kategorije dok prelazi preko severoistočnog Karipskog mora.

Guverner Devičanskih ostrva Kenet Mep pozvao je stanovnike da završe pripreme pre dolaska oluje.

"Čeka nas veoma duga noć", rekao je Mep. Guverner Portorika Rikardo Rosejo takođe je rekao stanovnicima tog ostrva da se pripreme za nevreme, i da je vreme da se sklone kod porodice, prijatelja ili u skloništu.

Na toj američkoj teritoriji uvedena su obavezna ograničenja zaliha vode, mleka, hrane za bebe, konzervi, baterija i lampi.

Predsednik Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u Portoriku i na američkim Devičanskim ostrvima i ovlastio Sekretarijat za unutrašnju bezbednost i Federalnu agenciju za vanredne situacije da koordinišu svu pomoć.

Marija će biti najsnažniji uragan koji će pogoditi Portoriko u poslednjih 85 godina.

XS
SM
MD
LG