Linkovi

Porodica ubijene novinarke tužila Siriju


Mari Kolvin u Siriji
Mari Kolvin u Siriji

Članovi porodice američke novinarke Mari Kolvin, koja je poginula u Siriji, tužili su sirijsku vladu, tvrdeći da su je vladine snage ubile 2012. godine da bi je sprečile da izveštava o sirijskim zločinima u opkoljenom gradu Homsu.

U tužbi se navodi da su Kolvin, dopisnica lista “Sunday Times of London” i njen fotograf Remi Očlik ubijeni kada je vlada Bašara al Asada “s predumišljajem” izvela raketni napad na improvizovani medijski centar u distriktu Bab Amr, u pobunjeničkom Homsu, 12. februara 2012. godine.

Komitet za zaštitu novinara, sa sedištem u Njujorku, saopštio je te godine da su Kolvin i Očlik ubijeni dok su izveštavali o priči čije je objavljivanje sirijska vlada pokušala da spreči. Sirijsko Ministarstvo informisanja saopštilo je u to vreme da vlada nije znala da su Kolvin i Očlik u zemlji.

Tužba, podneta juče u federalnom sudu u Vašingtonu, zasnovana je na informacijama onih koji su prebegli iz Sirije, kao i zaplenjenih vladinih dokumenata. U njoj se navode imena nekoliko sirijskih zvaničnika, među kojima i Asadov brat Maher.

Mari Kolvin imala je reputacija hrabre novinarke, koja je za “Sunday Times” izveštavala o nekim od najsmrtonosnijih sukoba širom sveta. Nosila je povez na oku, zbog povrede koju je zadobila u ekploziji u Šri Lanki, gde je 2001.godine izveštavala o građanskom ratu.

XS
SM
MD
LG