Linkovi

Flauers: Pokret "Okupiraj" krivi sistem


Margaret Flauers: "Kao pokret smo identifikovali 15 uzroka krize u ovoj zemlji".
Margaret Flauers: "Kao pokret smo identifikovali 15 uzroka krize u ovoj zemlji".

O dosadašnjem uspehu pokreta “Okupirajmo Volstrit ” i mogućim rešenjima za ekonomsku nejednakost američkih gradjana razgovaramo sa lekarkom Margaret Flauers, jednom od organizatora tog pokreta.

Flauers: “Jedinstveni aspekt pokreta ‘Okupirajmo …’ je da je on prvi put nedvosmisleno izneo pred američku javnost ključne probleme SAD - rastuću nezaposlenost i ekonomsku nejednakost, finansijske malverzacije Volstrita i tešku ekonomsku situaciju. Mi smatramo da pojedinci nisu odgovorni za to, već sistem, koji kanališe bogatstvo prema ljudima na vrhu, a na račun 99 odsto populacije, kako glasi i naš popularni moto. Dakle, mi smo o ovim pitanjima podstakli dijalog u zemlji i naglasili da je dosadašnji formula političkog sistema neprihvatljiva, pa i prevazidjena.”

Glas Amerike: Kakva rešenja vaš pokret predlaže u pogledu pomenutih problema?

Flauers: “Kao pokret mi smo identifikovali 15 uzroka krize u ovoj zemlji i za svaki uzrok smo izneli analize, dokaze i načine kako da se reše. Medjutim, Kongres nije uzeo u razmatranje ni jedan od naših predloga, mada ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava veći porez za bogate i korporacije i protivi se njihovom privilegovanom položaju. Mi smo takodje za zaštitu radnika, a protiv ogromne cirkulacije novca u političkom okruženju Amerike. Naš pokret se posebno angažovao na otpisivanju studentskih dugova, tako da studenti po završetku studija mogu da počnu da vode normalan život i podižu svoje porodice, a ne da godinama otplaćuju svoje unverziteteske dugove.”

Glas Amerike: Kako biste definisali vašu buduću streategiju i ciljeve?

Flauers: “Mi smo kao pokret na početku imali naše stručnjake iz raznih oblasti, a ja sam kao lekar bila angažovana na zdravstvenim pitanjima, ali smo brzo uočili da nemamo dovoljno snage da stvarno promenimo sistem i da iznesemo naše teze Kongresu. Drugim rečima, zaključili smo da tradicionalni metodi demokratije neće proizvesti rezultate i da mi moramo da učinimo nešto drugačije, odnosno da izgradimo nezavisan pokret, zasnovan na širokoj podršci stanovništva. Mi smo u suštini nenasilan pokret, koji ne želi da reformiše, već da preobrati sistem, sa naglaskom na daleko neposrednijoj participaciji gradjana u sistemu. Želimo da se sredstva koriste da bi se zadovoljile potrebe našeg stanovništva, a da se oslabe i transformišu zastarali i nefunkcionalni stubovi naše demokratije. Dakle, mi govorimo o pokretu koji će trajati godinama, a možda i decenijama da bismo postigli ciljeve koje smo postavili.”



XS
SM
MD
LG