Linkovi

Izveštaj o zapošljavanju oborio akcije


Sajam zapošljavanja na Američkom univerzitetu u Vašingtonu
Sajam zapošljavanja na Američkom univerzitetu u Vašingtonu

Indeksi na njujorškoj berzi su u prvih posla sata trgovine pali za više od stotinu poena, reagujući na najnoviji izvještaj o zapošljavanju. Sekretarijat za rad objavio je prošlog petka da je u martu otvoreno 120 hiljada radnih mjesta, što je nagli pad u odnosu na prethodne mjesece.

Vrijednost akcija jutros je naglo pala, nakon što su investitori negativno reagovali na martovski izvještaj o zapošljavanju, koji je objavljen u petak kada berza nije radila. Američke kompanije su u martu zaposlile samo 120 hiljada radnika, manje nego što su ekonomisti očekivali.

Stopa nezaposlenosti je pak neočekvano pala na najniži nivo u protekle tri godine, 8, 2 odsto, ali zato što su obeshrabreni Amerikanci prestali da traže posao. Uprkos usporavanju tempa zapošljavanja, predsjednik Barak Obama smatra da je ukupni rast na tržištu rada ohrabrujući.

"Naša ekonomija je sada podstakla otvaranje više od četiri miliona radnih mjesta u privatnom sektoru u poslednje dvije godine i više od 600 hiljada u samo protekla tri mjeseca. Svim Amerikancima je međutim jasno da će i dalje biti uspona i padova i da je pred nama još dosta posla.”

Slabiji od očekivanih podaci o zapošljavanju mogli bi da ugroze povjerenje potrošača, kao i šanse za ponovni izbor predsjednika Obame u novembru. Favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije Mit Romni smatra da Obamine ekonomske mjere odvraćaju Amerikanaca od potrage za poslom.

Romnijeve tvrdnje međutim nemaju mnogo potpore na sajmu zapošljavanja u Virdžiniji. Predstavnica firmi za zapošljavanje honorarnih radnika, Kejtlin Smit kaže da postoji veliki broj mogućnosti za one koji su spremni da ih razmotre.

"Svjedoci smo smanjivanja pojedinih budžeta, ali i povećanja ostalih, naročito u proizvodnji. Različite sektori za pružanje usluga potrošačima takođe ubrzavaju svoje aktivnosti.”

Proizvođači su u martu zaposlili 37 hiljada radnika, a hoteli i restorani 39 hiljada. Maloprodajni lanci su međutim eliminisali 34 hiljade radnih mjesta, a kompanije koje obezbjeđuju honorarnu radnu snagu 8 hiljada.

Pojedini smatraju da je teška ekonomska situacija samo privremeni izazov. Penzionisani oficir američkih Vazduhoplovnih snaga Pol Faraći, koji ne radi više od godinu, kaže da je to vrijeme iskoristio kako bi poboljšao svoje stručno znanje.

"Nezaposlenost treba posmatrati samo kao manju prepreku u životu, a ne kao rupu na putu. I samo treba da nastavite da se trudite, imate na umu da ste jedinstveni i da nudite određeni proizvod.”

Situacije na tržištu rada je međutim i dalje teška za veliki broj ljudi. Uprkos padu od gotovo dva odsto od vrhunca recesije, stopa nezaposlenosti je iznad 8 odsto već tri godine. To je najduži period velike nezaposlenosti od kad je vlada 1948. godine počela da vodi evidenciju.

XS
SM
MD
LG