Linkovi

Manje stranih studenata na američkim univerzitetima


Kampus univerziteta Harvard u Masačusetsu.
Kampus univerziteta Harvard u Masačusetsu.

Broj prijava stranih studenata, za upis na mnoge američke univerzitete je znatno manji ove nego ranijih godina, a obrazovni radnici smatraju da je razlog to što Sjedinjene Države ne primaju više strane goste raširenih ruku. Nedavna odluka Univerziteta Kalifornije da smanji broj stranih i studenata iz drugih američkih država pojačala je zabrinutost. Međutim, na međunarodnom seminaru obrazovnih radnika u Los Anđelesu istaknuto je da su Sjedinjene Države i dalje, za studente iz inostranstva, destinacija broj jedan.

Univerzitet Kalifornije je ograničio upis studenata iz drugih država, uključujući i međunarodne studente, kao bi bilo više mesta za upis domaćih studenata.

Međutim, s obzirom da strani studenti obično plaćaju znatno veće školarine, taj trend možda neće zaživeti na univerzitetima drugih saveznih država.

“Naprotiv, mislim da će se desiti obrnuto, jer su fondovi državnih univerziteta, za visoko obrazovanje, sve manji tako da mnoge države daju zeleno svetlo lokalnim univerzitetima da pronalaze nove načine da privuku studente”, kaže Džon Vels sa Univerziteta Arkadija.

To uključuje i regrutovanje međunarodnih studenata, što je veoma popularna praksa u mnogim privatnim školama. Ono što takođe brine međunarodne studente je Trampova uredba o zabrani ulaska u Ameriku državljanima šest zemalja sa večinski muslimanskim stanovništvom. Iako je primena te zabrane za sada blokirana, međunarodni obrazovni radnici kažu da studenti sve uzimaju u obzir.

“Neki student radije odlaze u Kanadu i Australiju, ali mislim da to još uvek ne dostiže neke velike razmere”, ističe Ikbal Ahmed sa Ačarija Institua u Bangaloru u Indiji.

Mnogi američki univerziteti vredno rade na regrutovanju međunarodnih studenata.

“Na našem odseku za matematiku, da nemamo studente, predavače i post-diplomske studente iz Azije, mislim da ne bi postojao ni odsek za matematiku”, navodi Karin Li sa Univerziteta države Misisipi.

Studiranje u Americi je pomoglo bivšem studentu iz Indije.

“Studenti iz raznih zemalja su već ovde, tako da je to idealno mesto da upoznate i kontaktirate ljude”, priča diplomac Američkog univerziteta Džajadit Basani.

Od toga koristi imaju i Amerikanci.

“Kolege i vršnjaci su iz zemalja u kojima mogu da pokrenu neki biznis, otvore firme, i pomognu nam da uđemo na druga tržišta, što je veoma važno”, ističe Kima Nadžiula sa Državnog univerziteta Morgan.

Evo šta poručuje savetnik na univerzitetu koji je došao na studije Ameriku iz Sudana.

“Tajna Amerike je u inkluzivnosti i raznolikosti”, kaže Alzain Alhusein.

Obrazovni radnici su se složili da američki državni univerziteti treba da budu na raspolaganju prvenstveno američkim studentima, ali i da međunarodni studenti obogaćuju njihove institucije.

XS
SM
MD
LG