Linkovi

Manjak pilota u ratnom vazduhoplovstvu SAD


Kada je prošlog meseca, iračka vojska pokrenula operaciju preuzimanja Mosula, piloti američkih lovaca pete generacije F-22 Reptor prvi su izveli napade na položaje pripadnika Islamske države. A dok američki piloti učestvuju u misijama u inostranstvu, kod kuće se polako krčka kriza prilično velikih razmera. Neki vodeći generali američkih vazduhoplovnih snaga rekli su novinarki Glasa Amerike Karli Beb, koja prati rad Pentagona, da bi ukoliko se ne nađe izlaz iz te rastuće krize, ona mogla da ugrozi sposobnosti američke ratne avijacije da u godinama koje dolaze, reaguje na prvim linijama fronta.

U svetu je prisutna sve veća potreba za napadima iz vazduha, na koju odgovaraju piloti američkog ratnog vazduhoplovstva. Godine obuke i milioni dolara investiraju se u svakog pilota, koji treba da upravlja avionima opremljenim najsavremenijom, visokom tehnologijom, avionima, koji su postali leteći super-kompjuteri.

Možda je za očekivati da američke vazduhoplovne snage imaju dovoljno vojnih pilota obučenih i spremnih da lete na borbenim avionima tipa F-22 Reptor, ali to nije slučaj. Američko ratno vazduhoplovstvo bi trebalo da ima 3.500 pilota, ali ih ima 2.775, što je 725 manje”.

General-major Skot Vander Ham i general-potpukovnik Džon Kuper zaduženi su za regrutovanje, obuku pilota i brigu o posadama. Oni su prvi put, ekskluzivno za Glas Amerike, govorili o sve većoj krizi.

Na pitanje koliko je ta kriza ozbiljna i duboka, i koliko su im u sadašnjim okolnostima vezane ruke, usledio je sledeći odgovor:

“To nam je što nam je. Nemamo prostora za manevrisanje. Nemamo dovoljno osoblja koje može adekvatno da odgovori borbenim zahtevima”, kaže Vander Ham.

Manjak osoblja usledio je zbog smanjenja budžeta, jer su se Sjedinjene Države 2010. povukle iz Iraka, a očekivalo se i da napuste Avganistan.

“Velika stavka u planiranju su iznenadne okolnosti. Nismo planirali ISIS, planirali smo da se vratimo kući”, objašnjava Kuper.

U združenoj vazduhoplovnoj bazi Lengli-Justis, piloti kažu da su se duga i sve češća razmeštanja na borbene misije u inostranstvu veoma loše odrazila na njihov moral.

“Rotirali su nas na 45 dana. Onda su rotacije povećali na tri meseca, pa na četiri, a sada na šest meseci. One na ključnim pozicijama rotiraju posle godinu dana”, navodi potpukovnik “Baz”, pilot američkov ratnog vazduhoplovstva.

Dužina trajanja misije nije jedini razlog zbog kojeg vojni piloti napuštaju službu. I kada su u vojnim bazama, kod kuće, piloti često rade prekovremeno, jer pored održavanja letačkih sposobnosti moraju da završavaju i administrativne polsove.

“Imamo veliku potražnju za pilotima kojih nema dovoljno..Ovo je letačka operativa i sve počinje od ove table. Tu su dnevne obaveze za svakog pojedinačno i nema praznog hoda”, kaže Baz.

Iako ove fiskalne godine američko ratno vazuhoplovstvo obučava 135 pilota više nego pre dve godine, to je i dalje nedovoljno, jer je samo 40 odsto vojnih pilota obnovilo ugovor 2016. Sve u svemu, kriza se nadovezuje na krizu:

“Tako je, jer mi moramo da zadržimo oko 65 odsto, što je oko dve trećine pilota, da bi popunili upražnjena mesta, koja moraju da se popune”, ističe Skot Vander Ham.

Manjak vojnih pilota je počeo kada su komercionalne avio kompanije, koje nude stabilniji raspored letenja i mogućnost dobijanja većih plata otvorile vrata vojnim pilotima.

“Da sam samo ja u pitanju definitivno bih ostao, ali o tome odlučuje i moja porodica, i ako su oni ne budu imali ništa protiv onda ću ostati. Ukoliko budu želeli da napustim vojsku i radim negde drugde, to ću najverovatnije i uraditi”, navodi pilot koji se predstavio kao major Džek.

Bivši vojni pilot Tom Hant je napustio ratno vazduhoplovstvo 2013. i sada zarađuje više kao advokat u Vašingtonu. On smatra da bi problem nestašice vojnih pilota mogao da se reši ukoliko bi vojska to želela.

“Neki ljudi kažu da ne možete sve da rešavate novcem. Apsolutno možete. Ako kažete da će piloti dobijati jednokratni bonus od 500 hiljada dolara, garantujem vam da će problem nestašice pilota biti rešen”.

Američko ratno vazduhoplovstvo traži od Kongresa sredstva da poveća bonus pilotima do 48 hiljada dolara godišnje, što bi bilo prvo povećanje od 1999. Pentagon se nada da bi to bilo dovoljno da zadrži iskusne pilote preko potrebne za obavljanje brzih misija i obuku novih pilota.

Za sada su, kažu generali, još u stanju da na prvim linijama fronta u inostranstvu obavljaju sve vrste borbenih letova, ali ukoliko se problem nestašice pilota uskoro ne reši - to će postati neizvodljivo.

“Sa time se već sada suočavamo i možda ćemo već sledeće kalendarske godine morati da počnemo da smanjujemo broj borbenih letova na prvim linijama fronta”, smatra Skot Vander Ham.

Ta smanjenja znače da američko ratno vazduhoplovstvo neće moći dovoljno brzo da razmešta pilote, što povećava rizik od većeg broja žrtava konflikta. Čak iako američko ratno vazduhoplovstvo uradi sve što može da poveća broj vojnih pilota, na rešenje problema čekaće se više od decenije.

XS
SM
MD
LG