Linkovi

Maneken Pis ponovo u srpskoj nošnji


Mnoge su legende vezane uz dječaka na fontani, i teško je reći koja je istinita.
Mnoge su legende vezane uz dječaka na fontani, i teško je reći koja je istinita.

Već nekoliko godina belgijski Maneken Pis svojim folklornim odjevanjem naglašava duboko prijateljstvo Beograda i Brisela.

Danas je, povodom Dana državnosti Srbije, simbol Brisela, Maneken Pis, već po tradiciji obučen u srpsku tradicionalnu nošnju - tom prilikom su se okupili brojni stanovnici Brisela, turisti i zvaničnici Ambasade Srbije u Belgiji, obilježavajući tako i dugo srpsko- belgijsko prijateljstvo.

Mnoge su legende vezane uz dječaka na fontani, i teško je reći koja je istinita - od one da je u ovoj pozi izvojevao pobjedu za voju vojsku do one koja se priča turistima da je tako negdje u 14. vijeku spasio gradske zidine od podmetnutog eksploziva nesudjenih osvajača. Ali jedno je sigurno - već niz godina Maneken Pis svojim folklornim odjevanjem naglašava duboko prijateljstvo Beograda i Brisela.

Ambasadorka Srbije u Belgiji, Vesna Arsić objašnjava:

"Da, ovo je četvrta godina, od 2011-te, kada je Muzeju Maneken Pis-a poklonjena srpska nacionalna nošnja, tj. Šumadinac, Maneken Pis je postao Šumadinac. U medjuvremenu, razvijeni su izuzetni odnosi sa Udruženjem Maneken Pisa, oni su posetili Beograd i posebno Skadarliju, gdje se može naći kopija statue Maneken Pisa. Iskoristili smo to kao kanal da još više razvijemo naše prijateljstvo izmedju Srbije i Belgije, koje datira još iz 19-tog veka i naravno, uvek pronalazimo različite načine da prezentiramo Srbiju, naše specifičnosti, naš folklor, našu hranu. Evo, danas ste mogli da probate i rakiju i pogače i svo ono što predstavlja tradicionalne srpske običaje”.
XS
SM
MD
LG