Linkovi

Mandić: DF se vraća u CG parlament u punom kapacitetu


ARHIVA - Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić
ARHIVA - Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić

Nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom, okončanog u utorak kasno uveče, lider Demokratskog fronta Andrija Mandić je saopštio da će se ta, najveća opoziciona grupacija, vratiti u parlament u punom kapacitetu. Tome u prilog ide odbijanje ostatka opozicije koje je DF pozvao da se izjasne o zajedničkom djelovanju.

Nakon što je proteklo nešto više od godinu od posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i isto toliki period od kada opozicija bojkotuje rad crnogorskog parlamenta tražeći ponavljanje izbora, najveća opoziciona politička grupacija u Crnoj Gori – DF, odlučila je da se vrati u skupštinske klupe. To već mjesecima od crnogorske opozicije traže EU i SAD, a Mandić je odluku saopštio neposredno nakon razgovora sa predstavnikom EU u Crnoj Gori.

"Mjesecima pokušavamo da sa kolegama iz opozicije uspostavimo saradnju, ali nažalost od pojedinih opozicionih stranaka i to onih koji su nakon 24. oktobra 2015. ušli u Vladu Mila Đukanovića nemamo nikakvog pozitivnog odgovora izuzev distanciranja od politike DF-a. U slučaju odbijanja našeg predloga, akciju ćemo nastaviti u Skupštini u punom kapacitetu i na osnovu prvih informacija koje dobijamo za naš predlog, mogu da saopštim da je naš povratak u parlament više nego izvjestan", kazao je Mandić.

Da će inicijativa DF-a biti odbijena od većine opozicionih stranaka, jasno je već nakon prvih reakcija, pogotovo iz grupacije koja sebe naziva građanskom opozicijom.

-Ultimatumi koje Demokratski front postavlja građanskoj opoziciji sabotiraju zajedničko opoziciono djelovanje, ocijenjeno je iz Građanskog pokreta URA, uz napomenu da je takvo uslovljavanje neprihvatljivo za URA-u.

Takođe, lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, ocijenio je da je najava DF-a da će preduzeti samostalne korake ako se ostatak opozicije ne izjasni o njihovom pozivu predstavlja pritisak na opozicione stranke.

Poziv Fronta da se vrate u parlament zasad je jedino prihvatila Ujedinjena Crna Gora, relativno nova i ne mnogo uticajna politička grupacija.

DF je, ipak, pozvao ostatak opozicije da počnu razgovore o zajedničkom djelovanju, navodeći u pismu da će se DF vratiti u parlament u punom kapacitetu ukoliko ne bude odgovora.

U pismu se, kako prenose mediji, pozivaju lideri ostalih opozicionih partija da se do petka izjasne o pozivu na pregovore.

No, predstavnici građanske opozicije, ipak se zalažu za saradnju na građanskom i proevropskom konceptu Crne Gore, a tu za DF nema mjesta. Iako su saglasni da bojkot parlamenta nije dovoljan i da su nužni dodatni koraci kako bi se izdejstvovali slobodni izbori, a samim tim i demokratske promjene, malo ko vjeruje da će DF dobiti saveznika za svoj način opozicione borbe.

XS
SM
MD
LG