Linkovi

Film o Mandelinom putu ka slobodi


Britanski glumac Idris Elba tumači ulogu Nelsona Mandele
Britanski glumac Idris Elba tumači ulogu Nelsona Mandele

Samo nekoliko dana posle smrti Nelsona Mandele, film o njegovom životu počeo je da se prikazuje u američkim bioskopima.

„Mandela: Dug put do slobode“ britanskog reditelja Džastina Čedvika, prati Mandelin životni put od početka njegove karijere kao advokata i aktiviste, preko decenija koje je proveo u zatvoru, pa do predsednika Južne Afrike. Filmska kritičarka Glasa Amerike, Penelopi Pulu pripremila je prikaz filma.

“Mandela: Dug put do slobode” predstavlja budućeg lidera kao mladog aktivistu, koji se bori protiv aparthejda u Južnoj Africi.

Britanski glumac Idris Elba tumači ulogu Mandele i na filmskom platnu oživljava čoveka koji je bio veći od života.

“Priča o aparthejdu u rasno podeljenoj Južnoj Africi je stara svega 25 godina. Stoga treba da razumete da je važno da svet to vidi, kako ne bismo ponovo napravili iste greške”.

Vest o smrti Nelsona Mandele stigla je tokom premijere filma u Londonu, 5. decembra, kojoj su prisustvovali i vojvoda i vojvotkinja od Kembridža. Producent filma Harvi Vajnstin kaže da je legendarni lider imao šansu da vidi delove filma pre nego što je umro.

“Pokazali smo video materijal Nelsonu Mandeli i dok je gledao rekao je ‘to sam ja’“.

Mandelin život sa prvom suprugom Vini bio je prekinut dugom zatvorskom kaznom. U filmu se ističe šta je bilo oduzeto južnoafričkom lideru, kao i bolnih 27 godina koje je njegova porodica preživela. Pošto je pušten iz zatvora, Mandela se sreće sa ljutitom Vini, koja želi da nastavi sa borbom.

Naomi Heris timači ulogu Vini Mandele.

“Njen životni put nije lagodan. U njenom životu nema mnogo radosti, niti smeha”.

Za razliku od Vini, ostareli Mandela je oprostio neprijatelju zarad dobrobiti svoje zemlje i on povlači svoje ljude sa ivice građanskog rata.

Iako film ne beleži Mandelinu transformaciju tokom godina, Idris Elba je odigrao ulogu vrednu nominacije za Zlatni globus. Glumac kaže da je - kada je čuo za Mandelinu smrt - imao osećaj kao da je ponovo izgubio oca.

“Mandela će nastaviti da živi. On nikada neće umreti. Ovaj film će tome doprineti”, zaključuje Elba.
XS
SM
MD
LG