Linkovi

Poslednja stanica Nelsona Mandele


Posmrtni ostaci bivšeg južnoafričkog predsednika stigli u njegovo rodno selo Kunu, gde će u nedelju biti obavljena sahrana.

Kovčeg sa telom bivšeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele stigao je u selo Kunu, rodno mesto legendarnog borca protiv aparthejda.

Veliki broj ljudi okupio se kako bi ispratio posmrtnu povorku, koja prevozi kovčeg prekriven zastavom Južne Afrike od aerodrome Mtata do obližnjeg sela Kunu.

Novinar Glasa Amerike, Skot Bob koji prati posmrtnu povorku kaže da su okupljeni bili uzbuđeni i radosni, ali da je primetna i tuga.

U Kunuu je podignut šator u kojem će biti obavljena državna sahrana kojoj će, kako se očekuje, prisustvovati nekoliko hiljada ljudi, među kojima predsednici, princ Čarls i drugi visoki zvaničnici.

Primetno je i da sahrani neće prisustvovati arhiepiskog u penziji i borac za mir, Desmond Tutu inače protivnik vladajuće stranke Afrički nacionalni kongres. Portparol južnoafričke vlade poriče da je Tutu kritikovan i dodaje da bi dobio akreditaciju za ceremoniju da ju je tražio. Međutim, kritičari optužuju vladajuću stranka zbog toga što nije poslala zvanični pozivi Tutuu.

Bivši južnoafrički lider i legendarni borac protiv aparthejda, Nelson Mandela biće sahranjen u nedelju u svom rodnom mestu uz prisustvo porodice i bliskih prijatelja.
XS
SM
MD
LG