Linkovi

Nelson Mendela slavi 95. rodjendan


Mandelin unuk Zondva Mandela deli pakete hrane siromašnima u okviru proslave rodjendana njegovog dede. 18, juli, 2013.
Mandelin unuk Zondva Mandela deli pakete hrane siromašnima u okviru proslave rodjendana njegovog dede. 18, juli, 2013.

Nelson Mandela, koji je u bolnici već više od mesec dana zbog kontinuirane infekcije pluća, danas slavi 95 rodjendan

Legenda anti-aparthejda, bivši predsednik Južne Afrike Nelson Mendela, koji je u bolnici već više od mesec zbog teže upale pluća, slavi 95 rodjendan.
Južnoafrikanci su planirali veliku proslavu „Mandelin dan“. Njegov rodjendan je takodje medjunarodni dan služenja u zajednici. Od ljudi se traži da odvoje 67 minuta svog vremena i urade nešto u humanitarne svrhe, po jedan minut za svaku godinu koju je on posvetio postizanju socijalne npravde.


U siromašnoj školi u Johanesburgu koja ove godine takodje slavi 95 godina postojanja, učenici odaju poštu Mendeli pesmom.

Škola je u kvartu koji se poput Mendele, svojevremeno opirao aparthedju. Kvart se usprotivio segregacionim zakonima i postao rasno-mešovito predgradje.

Mendela se leči u bolnici u Pretoriji, gde su lekari njegovo stanje okarakterisali kao „kritično, ali stabilno.“ Njegova kćerka Zindzi Mandela je optimistična.

„Tata je veoma dobro. Sjajno napreduje. U jednom trenutku svi smo bili veoma zabrinuti i spremni na najgore. Medjutim on nas zadivljuje svaki dan. Juče sam ga posetila sa mamom i on je gledao televizor sa slušalicama, nasmejao se na nas i veoma dobro reagovao.“

Zindzi Mendela je takodje rekla da njen otac jedva čeka da napusti bolnicu i dodje kući.

„On je tu, ista energija ista snaga. Nije tip čoveka koji se dobro oseća u bolnici. On se veoma raduje da ide kući i mi mu uvek kažemo „moraš da ozdraviš, slavićemo tvoj 95. rodjendan skupa ručkom kod kuće. Na žalost nisam sigurna da će biti kod kuće za rodjendan, ali mislim da će se to desiti brzo.“

Mendela je obožavan u Južnoj Africi i širom sveta kao borac koji je doprineo okončanju aparthejda. Proveo je 27 godina u zatvoru, a 1993. je dobio Nobelovu nagradu za mir. Naredne 1994. godine izabran je za prvog crnačkog predsednika Južne Afrike.
XS
SM
MD
LG