Linkovi

Manafort ukupno osuđen na sedam i po godina zatvora


Bivši šef kampanje Donalda Trampa, Pol Manafort, pred Oblasnim sudom u Aleksandriji, Virdžinija, 7. marta 2019.
Bivši šef kampanje Donalda Trampa, Pol Manafort, pred Oblasnim sudom u Aleksandriji, Virdžinija, 7. marta 2019.

Bivši menadžer izbornog štaba predsednika Donalda Trampa, Pol Manafort, osuđen je na dodatne tri i po godine zatvora po optuži za zaveru povezanu sa njegovim lobističkim radom u Ukrajini za prorusku političku stranku. Ta kazna je dodata skoro četvorogodišnjoj zatvorskoj kazni na koju je osuđen u odvojenom sudskom procesu prošle nedelje.

Manafort, koji je u sudnicu doveden u invalidskim kolicima pošto boluje od gihta, izvinio se sudiji Ejmi Berman Džekson u sudnici u Vašingtonu rekavši da se stidi zbog svojih postupaka i pozvao da bude blaga.

"Žao mi je zbog svega što sam uradio a što nas je danas dovelo ovde", rekao je Manafort sudiji. "Dok ne mogu da promenim prošlost, postaraću se da budućnost bude veoma drugačija."

Međutim, Džekson je rekla 69-godišnjem Manafortu da ne može da ignoriše njegova krivična dela. "Reći da vam je žao što ste uhvaćeni nije baš inspirativan apel za blažu kaznu."

Džekson, koja je Manafortu ukinula kućni pritvor i poslala ga u zatvor prošlog juna pošto je utvrđeno da je pokušavao da utiče na svedoke, izrekla je kaznu od 73 meseca zatvora ali je rekla da će, od njih, 30 služiti uporedo sa kaznom od 47 meseci na koju je već osuđen zbog finansijskog kriminala. Zajedno, dve presude iznose sedam i po godina, iako će se Manafortu računati i devet meseci koje je već proveo iza rešetaka.

Ubrzo posle izricanja presude, sud u Njujorku optužio je Manaforta u 15 tačaka za prevare prilikom dobijanja kredita od banaka.

Dosadađnje dve optužnice protiv Manaforta proistekle su iz istrage specijalnog tužilaca Roberta Malera o ulozi Rusije u predsedničkim izborima 2016.

Prošle nedelje, federalni sudija u Vašingtonu osudio je republikanskog političkog konsultanta na 47 meseci zatvora - neočekivano blagu kaznu - zbog utaje poreza i druge finansijske malverzacije u odvojenom slučaju koji je takođe istraživao Malerov tim.

Manafort se izjasio krivim nakon postizanja sporazuma sa Malerovim timom o potpunoj saradnji u sklopu istrage o Rusiji, ali je Džeksonova ocenila da je prekršio odredbe sporazuma o priznavaju krivice, kada je lagao istražiteljima.

XS
SM
MD
LG