Linkovi

Procvat malinarstva u Štrpcu


Na teritoriji opštine Štrpce malinarstvom se bavi 800 porodica. To je poslednjih godina postala glavna privredna grana u ovoj opštini na Kosovu. Do pre nekoliko godina bilo je svega 20 ari pod malinama, a danas zahvaljućući Austrijskoj agenciji za razvoj, UNDP-u i ostalim donatorskim organizacijama pod malinom je oko 100 hektara.

Na teritoriji opštine Štrpce sve je više poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom malina. Dok je za jedne ovo jedini izvor prihoda, za druge je dodatni izvor zarade. U ovom kraju pre nekoliko dana počela i berba. Proizvođači su zadovoljni i rodom i cenom.

„Dobre su maline, ja očekujem prinos negde oko tri - tri i po tone na 20 ari, s obzirom da su mi 10 ari prva godina, nisu loši, zadovoljan sam“, kaže meštanin Štrpca Branislav Stanković

Ja ne živim samo od ovoga jer smo ja i supruga zaposljeni. Ovo radimo više iz hobija pošto volim voće, vidite da nema koje sorte nemam, ali najviše maline, pošto za malinu postoji organizovan otkup ovde“ kaže Slađan Živković.

Od 2014 godine Austrijska agencija za razvoj u saradnji sa UNDP-om i Opštinom Štrpce gradjanima dodeljuje grantove u vidu pomoći proširenja kapaciteta i modernizacije.

„Malinari su dobijali podršku u vidu opreme za gajanje malina, dobijali su sadnice, zatim stručnu obuku o tome na koji način trebaju da tretiraju malinjake i kako da zaštite malinjake i na koji način da dođu do krajnjih kupaca odnosno da prodaju svoj proizvod van tržišta Kosova“, rekao je za Glas Amerike direktor odelenja za ekonomski razvoj u opštini Štrpce Miloš Đukić.

U opštini Štrpce kažu da je plan ove okalne samouprave da se u narednom periodu se sadašnjih 100 hektara poveća zasad malina na 300 hektara.

„Prošle godine imali smo izvoz malina negde oko 1400 tona, što je zaista impresivan rezultat, a ove godine po broju koji je trenutno aktuelan ovde u opštini, imamo prognozu da će biti prodato negde između 1800 i 2000 tona. Imajući u vidu cenu koja je bila prošle godine, a to je 1,8 evra po kilogramu mislim da je ovo impresivan rezultat za opštinu i novac koji je donet ovde u opštini Štrpce“, kaže Đukić.

Trenutno najveći problem sa kojim se malinari suočavaju je nedovoljan kapacitet hladnjiča kojih u ovom kraju ima četiri.

„Hladnjačari nemaju gajbe, to je sada najveći problem, a inače nema problema“, kaže Slađan Živković.

Na teritoriji opštine Štrpce podno Šar planine malinarstvom se bavi oko 800 porodica. Osim malinarstva osnovna grana privrede u ovoj opštini je i turizam. Na teritoriji opštine Štrpce živi oko 11 000 Srba i 3 000 Albanaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG