Linkovi

Francuzi nastavljaju akcije u Maliju


Glavni grad Malija, Bamako
Glavni grad Malija, Bamako

Borbene operacije se nastavljaju u Maliju dan pošto su Niger, Burkina Faso i Senegal, obećali da će uputiti trupe u tu zemlju

Francuski avioni već treći dan bombarduju pobunjeničke položaje u Maliju, u očekivanju da se i trupe iz okolnih zemalja uključe u borbu protiv islamskih ekstremista. Očevici javljaju da su danas bombardovani ciljevi u gradu Gao. Borbene operacije se nastavljaju dan pošto su Niger, Burkina Faso i Senegal, obećali da će uputiti trupe u zemlju.

Francuske vazdušne i kopnene snage su juče potisnule pobunjenike iz Kone. Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian je rekao da je tokiom vazdušnih napada na Konu, koji su počeli prekjuče, oboren jedan francuski helikopter i da je njegov pilot poginuo. Ekstremisti iz organizacije Ansar Dine povezane sa Al-kaidom, zapretili su da će se osvetiti Francuskoj, tako da je francuski predsednik Fransoa Oland uveo pojačane mere bezbednosti širom Francuske.

Ekstremisti su nedavno zauzeli grad Bamako, severoistočno od prestonice, što ih je dovelo u položaj da zauzmu i obližnji grad Mopti, najseverniji okrug pod vladinom kontrolom. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je u decembru odobrio plan za razmeštanje najmanje tri hiljade vojnika iz zapadnoafričkih zemalja u Mali, koji bi pomogli u obuci armije i preuzimanju severa, ali se sve to nije očekivalo pre septembra.

Organizacije povezane sa Al-kaidom su preuzele kontrolu nad severom Malija ubrzo pošto su pobunjeni vojnici prošlog marta zbacili legalno izabranog predsednika. Te organizacije su nametnule strogi islamski zakon u delovima pod svojom kontrolom, što je izazvalo osude organizacija za ljudska prava.
XS
SM
MD
LG