Linkovi

Mali rast BDP-a u Srbiji zbog jeftinih delatnosti


Čak i ako bi Srbija imala veći rast građevinske proizvodnje i porast prometa u trgovini, ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda neće biti veći od dva odsto - što je daleko od ciljanih tri odsto, ocenjeno je na današnjem predstavljanju novog broja Makroekonomskih analiza i trendova.

Srbija ne postiže ozbiljne stope rasta BDP jer su njegov izvor niskoproduktivne, jeftine delatnosti i u optimističnim prognozama ovogodišnji privredni rast Srbije domašiće jedva dva odsto, ocenio je urednik Ivan Nikolić na današnjem predstavljanju novog broja Makroekonomskih analiza i trendova.

Proizvodimo, radimo, ali nažalost, to nema neku veću vrednost na svetskom tržištu, izjavio je Nikolić na konferenciji MAT.

"Suficit generišu ove oblasti niske tehnologije. U njih ubrajamo prehrambenu industriju, odeću, obuću, tekstil, kožu, nameštaj i ostali deo prerađivačke industrije. Dakle, oblasti koje proizvode i generišu reletivno visoke fizičke obime proizvodnje, ali sa jako malom dodatom vrednošću", objašnjava Nikolić.

Urednik MAT-a je naveo da nema dileme da će ove godine biti zabeležen višak u budžetu, ali da će se tek videti koliki. Inflacija je niska, a godišnji rast od 3,2 % je u okviru cilja Narodne banke, predočio je Nikolić, dok je autor MAT Stojan Stamenković rekao da će rast BDP biti daleko ispod prvobitno projektovane stope od 3%.

O budžetu za iduću godinu, ekonomisti MAT nisu mogli da daju nikakvu procenu, osim što je Stamenković podsetio da je MMF zadao rok da budžet bude u Skupštini do 15. decembra.

"Još uvek je to vrlo neodređeno. Priča se o tim platama i penzijama, ima prostora za to, ali ništa nije konkretizovano sasvim u budžetu, kao takvom", kaže Stamenković.

Takođe, jedan od nalaza MAT-a je da su od osnovnih kategorija potrošačke korpe pojeftinile samo usluge. U septembru za 1,4 odsto ali to je pre svega uzrokovano padom cena turističikih aranžmana u van sezoni. U časopisu stoji i podatak da je od početka godine, država od PDV prihodovala 356 milijardi, a od akciza 208 milijardi dinara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG