Linkovi

Francuska spremna da pomogne Maliju


Velika džamija u gradu Moptiju, na severu Malija, kome prete islamistički pobunjenici
Velika džamija u gradu Moptiju, na severu Malija, kome prete islamistički pobunjenici

Vlada Malija proglasila je vanredno stanje dok je francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je njegova zemlja spremna da pomogne u zaustavljanju islamističkih pobunjenika u toj zemlji.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je njegova zemlja spremna da pomogne u zaustavljanju islamističkih pobunjenika u Maliju, ali samo uz odobrenje Ujedinjenih nacija.

U danas održanom govoru Oland je rekao da je napredovanje pobunjenika u toj afričkoj zemlji “drska agresija koja ugrožava sam opstanak Malija”. On je rekao da će Francuska odgovoriti na zahtev Malija za pomoć ali “strogo u okviru” rezolucije Saveta bezbednosti.

Izvršno telo svetske organizacije održalo je juče vanrednu sednicu radi diskusije o krizi u Maliju koja je izbila kada su islamistički ekstremisti zauzeli jedan važan grad u centralnom delu te zemlje, nedaleko od vladinog uporišta Moptija. Savet bezbednosti se založio za “brzo razmeštanje” zapadnoafričkih snaga planiranih za pružanje podrške vladi Malija.

Privremeni predsednik Malija, Dionkunda Traore, zatražio je od Francuske, bivšeg kolonijalnog upravljača te zemlje, hitnu pomoć za zaustavljanje pobunjenika. Diplomatski izvori kažu da će se Traore sastati sa francuskim predsednikom u sredu, u Parizu.

U međuvremenu, očevici kažu da su kasno sinoć vojni avioni i helikopteri počeli da stižu u Mopti. Ekstremistička grupa Ansar Dinem jedna od nekoliko koje su okupirale severni deo Malija, preotela je mali grad Kona od vladinih snaga. Na taj način pobunjenici su se približili na 25 kilometara od Moptija, najsevernijeg grada pod kontrolom vlade.
XS
SM
MD
LG