Linkovi

Mediji: Maler tražio podatke o kreditima Dojče banke Trampu


Zgrada Dojče banke u Frankfurtu

Specijalni tužilac Robert Maler, koji ispituje rusko mešanje u prošlogodišnje američke izbore, sada istražuje finansije predsednika Donalda Trampa. Kako prenose mediji, Maler pregleda podatke o kreditima Dojče Banke Trampovoj imperiji nekretnina, u iznosu od više stotina miliona dolara.

Prema izveštajima agencije Rojters i Blumberg Njuza, Maler je pre nekoliko nedelja izdao obavezujući nalog da dobije ta dokumenta. Banka je navela da je ispunila taj zahtev ali nije iznela više detalja o svojim transakcijama sa američkim liderom.

Malerovo ispitivanje predsednikovih finansijskih podataka po svemu sudeći otvara novi deo njegove istrage veza Trampovog izbornog štaba sa Rusijom kao i pitanja da li je predsednik ometao pravdu time što je otpustio bivšeg direktora FBI-ja, Džejmsa Komija, dok je sprovodio istragu Rusije. Nakon što je Komi otpušten, visoki zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe postavio je Malera na čelo te istrage. Tramp je pre nekoliko meseci izjavio da bi smatrao “kršenjem” Malerovog mandata ako bi se istraga mešanja Moskve u izbore proširila da obuhvati finansije porodice Tramp, kod kojih ne postoji nikakva potencijalna veza sa Rusijom.

Tramp se često žalio na istrage koje vode kongresni odbori i Robert Maler, o vezama Moskve sa članovima njegovog izbornog štaba, opisujući ih kao “lov na veštice” i izgovor demokrata koje pokušavaju da objasne Trampovu neočekivanu pobedu nad bivšom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

Nakon što je nekadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, bivši general Majkl Flin, prošle nedelje priznao da je lagao agente FBI-ja koji su vodili istragu njegovih razgovora sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu, Tramp je rekao da mu je “veoma žao Flina”. Flin sada sarađuje sa Malerovim istražiteljima.

Prema brojnim prijavama koje je Tramp podneo američkim federalnim o lokalnim vladinim agencijama, Dojče banka mu je proteklih godina dala kredit od 106 miliona dolara da kupi golf odmaralište Doral na Floridi, 170 miliona dolara da obnovi zgradu stare Pošte, nedaleko od Bele kuće, u kojoj je Tramp otvorio luksuzni hotel i restoran, kao i 640 milona dolara za izgradnju hotela i poslovno-stambene zgrade u Čikagu.

Pre nego što je postao predsednik, Tramp se okrenuo Dojče banci u traženju kredita pošto su američke banke postale nesklone da mu daju nove pozajmice od kada je pretrpeo niz finansijskih problema, uključujući i u slučaju poslovanja kockarnica u Atlantik Sitiju u Nju Džersiju.

Za razliku od američkih predsednika četiri decenije unazad, Tramp je odbio da javno objavi svoje porske prijave koje bi pokazale njegov prihod iz godine u godinu. Tramp, koji je milijarder, je najbogatiji američki predsednik u istoriji, iako neki analitičari dovode u pitanje da li Trampova imovina zaista vredi 10 milijardi dolara kako on tvrdi.

Dok je i dalje vlasnik niza kompanija, Tramp je, pre nego što je postao predsednik prošle godine, preneo vodjenje svakodnevnih operacija Tramp Organizacije na svoje sinove, Donalda Mlađeg i Erika Trampa.

Kongresmen Adam Šif, najviši demokrata u Odboru za obaveštajna pitanja Predstavnčkog doma, koji istražuje rusko mešanje u izbore, izjavio je da bi Malerov obavezujući nalog da dobije uvid u finansijska dokumenta Trampa od Dojče banke “mogao da bude veoma značajan razvoj događaja.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG