Linkovi

Lavrov o Malerovoj optužnici: "To je brbljanje"


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov

Ruski minsitar spoljnih poslova Sergej Lavrov prokomentarisao je optužnicu protiv 13-oro Rusa i tri kompanije zbog mešanja u predsedničke izbore u SAD, koja je u petak podignuta u istrazi koju vodi specijalni tužilac Robert Maler.

Lavrov je na konferenciji o bezbednosti u Minhenu preispitivao dokaze iznete u optužnici Sekretarijata za pravosuđe SAD i specijalnog tužioca Roberta Malera.

"Znate da nisam reagovao jer svako objavljuje ono što hoće. Vidimo da se različite optužbe i izjave multiplikuju. Dok ne vidimo činjenice, sve je brbljanje, izvinite što se ne izražavam diplomatski", rekao je Lavrov.

Trinaest Rusa i tri ruske kompanije optuženi su u petak za složenu zaveru za mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine, kroz propagandu na društvenim medijima, čiji cilj je bio da pomognu republikanskom kandidatu Donaldu Trampu, a da ugroze izglede njegovog demokratskog rivala Hilari Klinton, saopšteno je iz kancelarije specijalnog tužioca Roberta Malera.

Specijalni tužilac Robert Maler
Specijalni tužilac Robert Maler

​U optužnici se navodi da su Rusi koristili lažne objave na društvenim medijima, predstavljali se na internetu kao američki aktivisti i uz prevaru kupovali reklame da bi uticali na političke stavove tokom predizborne kampanje.

Cilj mešanja, kako se ističe, bio je da se "unese razdor u američki politički sistem, uključujući i predsedničke izbore 2016. godine.

"Od sredine 2016. godine, njihovi napori obuhvatali su podršku Trampovoj kampanji i podrivanje Hilari Klinton", ističe se u dokumentu. Takođe se dodaje da su neki od optuženih, koji su se predstavljali kao Amerikanci, komunicirali su sa pojedincima povezanim sa Trampovom kampanjom, koji nisu bili svesni te činjenice.

Prema optužnici, Agencija za istraživanje na internetu, ruska "fabrika" botova, počela je da se meša u američku politiku 2014. godine, pa sve do predsedničkih izbora 2016. Optuženi su vodili grupe na društvenim medijima čiji cilj je bio da se privuče američka publika, i to krađom američkih identiteta i lažnim predstavljanjem da su američki aktivisti.

"Vremenom, ti nalozi na društvenim medijima postali su sredstvo optuženih da dopru do značajnog broja Amerikanaca da bi se mešali u američki politički sistem", navodi se u optužnici.

Agenciju je osnovao Jevgenij Prigožin, biznismen iz Sankt Peterburga, poznat kao "Putinov kuvar", zato što su u njegovim restoranima nekada organizovane večere ruskog lidera sa stranim zvaničnicima.

Ruski državljani optuženi su da su prekršili američko krivično pravo mešajući se u američke izbore i politički proces. Delovi optužnice uključuju zaveru, bankovne prevare, prevare u transakcijama i tešku krađu identiteta.

Zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn
Zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn

Zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn rekao je na konferenciji za novinare da je cilj optuženih bio da "šire nepoverenje" u predsedničke kandidate i politički sistem.

Rozenstajn je dodao da se novom optužnicom ne tvrdi da je rusko mešanje izmenilo ishod predsedničkih izbora. Rekao je i da ni jedan Amerikanac nije bio "svesni učesnik" zavere za mešanje u predsedničke izbore.

Rozenstajn i direktor FBI-a Kris Rej informisali su predsednika Donalda Trampa o optužnicama u petak ujutro, naveo je neimenovani zvaničnik Bele kuće.

Tramp je tvitovao da optužnica protiv Rusa pokazuje da njegova kampanja nije bila u dosluhu sa Rusijom tokom izbora 2016. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG