Linkovi

Male boginje u 14 američkih država


Dženifer Vonakot, sa 8-mesečnim sinom Gevinom, učestvuje na pres konferenciji održanoj kako bi se podržao predlog zakona o obaveznoj vakcinacijie školske dece u Sakramentu u Kaliforniji, 4. februara 2015.
Dženifer Vonakot, sa 8-mesečnim sinom Gevinom, učestvuje na pres konferenciji održanoj kako bi se podržao predlog zakona o obaveznoj vakcinacijie školske dece u Sakramentu u Kaliforniji, 4. februara 2015.

Zahvaljujući vakcinama, male boginje u SAD su iskorenjene 2000. U današnje vreme, male boginje su se vratile jer neki roditelji nisu vakcinisali svoju decu.

Epidemija malih boginja koja je počela u Kaliforniji sada se proširila na 14 američkih država. Ta veoma zarazna bolest prvi put se pojavila u Diznilendu, a do sada je od nje obolelo više od 100 osoba, većinom u južnoj Kaliforniji. Zdravstveni zvaničnici saopštili su da je vakcina iskorenila male boginje u Sjedinjenim Državama 2000. godine, što je veliko poboljšanje u odnosu na prošlost, kada su svake godine beležene stotine hiljada slučajeva bolesti i stotine smrtnih slučajeva. U današnje vreme, male boginje su se vratile jer neki roditelji nisu vakcinisali svoju decu.

Sendi Rofman nije vakcinisala svoju kćerku Bruklin ali to nije bilo pitanje izbora.

“Rečeno nam je da joj je uspostavljena dijagnoza akutne limfoblastične leukemije, što zahteva dve godine veoma ozbiljne hemoterapije.”

Hemoterapija je potpuno uništila njen imunološki sistem. Sve vakcinacije morale su da budu suspendovane.

“Nervira me što postoje ljudi koji namerno izlažu svoju decu drugim bolestima. Provela sam poslednje dve i po godine života sa hronično bolesnim detetom. Neverovatno mi je da bi, kao prvo, neko mogao namerno da povredi svoje dete i, kao drugo, da povredi ostatak sveta.”

Rofman se obratila roditeljima koji su odlučili da ne vakcinišu svoju decu. Zdravstveni zvaničnik Erik Hendler kaže da se epidemija malih boginja, koja je počela u Diznilendu, sada proširila. Samo u okrugu Orandž, više od 30 osoba zarazilo se malim boginjama, a trećina od njih su deca.

“Većina te dece nije vakcinisana.”

Hendler kaže da su neki roditelji zabrinuti da će njihova deca dobiti autizam od vakcine. Ali ta strahovanja zasnovana su na odavno diskreditovanoj studiji, dok druge studije ne pokazuju takvu vezu. On je takođe ukazao na internet kao izvor dezinformacija i zabrinutosti među roditeljima. Oni koji nisu vakcinisali svoju decu kažu da rade u najboljem interesu svoje dece.

“Postoje i brojni rizici ako dobiju vakcinu. Ako je dobiju, u odnosu na bolest od koje zapravo mogu da se oporave”, kaže Doti Hegmajer.


“Oni donose odluku da ne vakcinišu na osnovu informacija koje dobiju sa interneta ili od svojih prijatelja. Vidimo delove dobrostojećih naselja u kojima roditelji odlučuju da ne vakcinišu decu ali to nije slučaj samo u okrugu Orandž.”

U Kaliforniji, iako se za učenike zahteva da budu vakcinisani kada polaze u školu, roditelji koji ne žele vakcinaciju mogu da dobiju dozvolu pod nazivom Izuzetak na osnovu ličnog uverenja. Državni podaci pokazuju da u dečjim ustanovama, za uzrast 2 do 4 godine, ima više takvih dozvola u privatnim nego u državnim školama. Sendi Rofman je želela da upiše svoju kćerku u specijalizovanu umetničku školu ali nije uspela.

Govorimo o deci školovanih umetnika koji su u školi koja ima 11 odsto izuzetaka na osnovu ličnog uverenja. To je škola u koju smo hteli da pošaljemo dete ali ne možemo.”

Postoji malo smanjenje broja dozvola u školama. Hendler to pripisuje novom državnom zakonu, od prošle godine, prema kojem se zahteva od roditelja da razgovaraju sa zdravstvenim stručnjakom koji takođe mora da potpiše dozvolu za nevakcinaciju. On naglašava da je u najvećem interesu dece i zajednice da deca dobiju vakcinu.

XS
SM
MD
LG