Linkovi

Abeceda malih boginja - vakcina neophodna


Više od 75 osoba, većinom male dece, dobilo je male boginje u američkoj državi Minesoti. Skoro svi su bili nevakcinisani. To pravilo važi i za svaku drugu zemlju sveta. Zbog toga pedijatri i stručnjaci za javno zdravlje žele da svako dete bude vakcinisano protiv tog virusa. Novinarka Glasa Amerike Kerol Pirson potražila je odgovor na neka osnovna pitanja o malim boginjama i tome zašto je vakcina neophodna.

Mnogi misle da su male boginje samo još jedna od dečjih bolesti … osip, temperatura i onda bolest prođe. Međutim, istaknuti američki lekari kažu nešto drugo:

“Male boginje nisu trivijalna bolest. Ako izbije epidemija malih boginja, određeni procenat ljudi imaće ozbiljne komplikacije”, upozorava Entoni Fauči, direktor Nacionalnih instituta za zdravlje.

Male boginje mogu da izazovu trajno oštećenje mozga. Dete od njih može da ogluvi ili oslepi. Ove boginje takođe ubijaju.

"U eri pre vakcinacije oko 500 dece je svake godine umiralo od malih boginja u SAD a 50.000 je hospitalizovano”, navodi Piter Hotez sa Medicinskog fakulteta Bejlor.

Mnogi se oporave u roku od dve nedelje ali posledice bolesti mogu da traju.

"Ako dete dobije boginje, čak i u zemlji kao što su SAD, može da ima komplikacije koje mogu da budu smrtnosne, kao što je upala pluća, ili može da mu se smanji imunitet ili dođe do neuhranjenosti tako da dete postaje slabije i podložno drugim infekcijama”, ističe Flavia Bustreo iz Svetske zdravstvene organizacije.

Dovoljno je da neko jednom kine ili se nakašlje da se virus kroz sićušne kapljice proširi kroz vazduh. Jedna osoba može da inficira do 18 drugih. Svaka od tih osoba inficira novih više od deset i bolest se tako širi.

90% izloženih će dobiti virus osim ako nisu vakcinisani ili su već imali male boginje. Virus može da se zadrži na kvakama, stolovima i bilo kojoj drugoj površini do dva sata. Dodirnite tu površinu i bićete izloženi.

"Neverovatno su zarazne i deca koja dobiju male boginje budu ozbiljno bolesna. Nije mala stvar dobiti te boginje”, kaže pedijatar Houp Skot.

Prvi znaci malih boginja su kašalj, curenje nosa i visoka temperature a sledi crveni osip. Male boginje nisu samo dečija bolest. I odrasli mogu da ih dobiju. Američka akademija pedijatara pozvala je lekare da sarađuju sa roditeljima koji nisu spremni da dozvole vakcinaciju svoje dece.

Houp Skot iz Pedijatrijske klinike Restona u Virdžiniji kaže da njena praksa dozvoljava pacijentima da uspostave raspored odloženog vakcinisanja ali do određene mere.

"Sarađivaćemo sa njima, verovatno dok dete ne napuni dve godine, ali ako dete ne bude vakcinisano do tad a roditelji nemaju plan ili ne sprovode dogovoreni plan, zamolićemo ih da napuste našu praksu.”

Najbolji način za sprečavanje malih boginja je da se dobiju dve doze vakcina. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje da deca dobiju prvu dozu posle prvog rođendana a drugu kada imaju između 4 i 6 godina. Dve doze zajedno pružaju 97% zaštite od malih boginja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG