Linkovi

Makron i Merkel sledeće nedelje u Vašingtonu


Francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Tramp na samitu G20.
Francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Tramp na samitu G20.

Predstojeće posete francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel Vašingtonu u istoj nedelji, privukle su veliku pažnju, kako američke javnosti, medija tako i političkog establišmenta, uključujući istraživačke centre iz kojih često izviru analize i preporuke u vezi sa spoljnopolitičkim interesima SAD. Uticajni Centar za strateške i međunarodne studije održao je brifing za medije na kojem su eksperti Heder Konali i Džefri Ratke izneli glavne teme predstojećeg američko-evropskog dijaloga, kao i svoje procene u vezi sa ishodom sastanaka Makrona i Merkel sa predsednikom Trampom.

Državna poseta Emanuela Makrona Vašingtonu biće puna pompe i parade, ali i sadržajna razmena mišljenja o glavnim geostrateškim problemima sa kojima se transatlantski partneri suočavaju, kao što su pitanje kako dalje u Siriji, teškoće sa nalaženjem zajedničkog jezika sa Rusijom i ekonomski spoljnotrgovinski odnosi sa Kinom.

Francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu 13. jula 2017.
Francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu 13. jula 2017.

Makron je jedan od retkih evropskih lidera koji je uspostavio bliske odnose sa predsednikom Trampom, kaže Heder Konali. Francuski predsednik je veoma popularan u Americi, dok će poseta biti označena snažnim simbolizmom - u znaku čvrstog i dugotrajnog savezništva i prijateljstva dve zemlje, dodaje ona.

“Prva tri dana iduće nedelje zavladaće prava Makronomanija. Predsednik je isplanirao dve večere - državnu gala večeru u Beloj kući, i privatnu, u istorijskoj vili prvog američkog predsednika Džordža Vašingtona na Maunt Vernonu. Makron će govoriti na zajedničoj sednici oba doma Kongresa, a obratiće se javnosti izlaganjem na istorijskom Univerzitetu Džordž Vašington, osnovanom na inicijativu istoimenog američkog predsednika. Na kraju posete održaće i veliku konferenciju za medije”.

Međutim, analitičarka Konali nije potpuni optimista kada je reč o važnijem delu posete, koji se odnosi na učvršćivanje američko-evropskog nastupa u rešavanju kriznih pitanja, kao što su odnosi Zapada sa Rusijom, budućnost Sirije, kao i nuklearni sporazum sa Iranom. Predsednik Tramp sporazum naziva “najgorim dogovorom ikada sklopljenim”, i želi da ga ukine.

“Predsednik Makron će objasniti da Evropa u vezi sa tim pitanjem stoji uz Ameriku, ali da je potrebno da sporazum ostane na mestu”.

Predsednik Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel (arhivski snimak)
Predsednik Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel (arhivski snimak)

Džefri Ratke je izneo glavne tačke posete Angele Merkel, koja 27. aprila stiže u jednodnevnu posetu Vašingtonu.

“Nemačka ekonomija se zasniva na spoljnoj trgovini. Merkel stoga teško nalazi zajednički jezik sa Trampom, koji trenutno preti povećanjem carina na evropski čelik i aluminijum. Međutim, kancelarka se sa Trampom slaže u vezi sa spoljnotrgovinskim prekršajima Kine, uključujući namerno snižavanje vrednosti valute, jednostrane carine, krađu intelektualne svojine i drugo. Transatlantski partneri bi na primer mogli lako da krenu sa projektom uvođenja spoljnotrgovinskog režima, koji bi suzbio kineske prekršaje”.

I Koneli i Ratke ističu da rezultati predstojećih važnih susreta ostaju nepredvidivi, s obzirom na neoubičajeni stil predsednika Trampa, koji često bez naročite najave menja političke stavove o veoma važnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG