Linkovi

Makedonski predsednik nije dao mandat za sastav vlade opoziciji


Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov

Uprkos svim pritiscima međunarodne zajednice, predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov saopštio je da mu ni Ustav ni savest ne dozvoljavaju da da mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu za sastav nove vlade jer je, kako navodi, iznenađen platformom albanskih partija koja krši nezavisnost i suverenost Makedonije.

"Platforma albanskih partija je pripremana u nekoj drugoj zemlji i uz posredovanje druge države. Sadržaj te platforme je suprotan Ustavu Makedonije", rekao je Ivanov istakavaši da je sa pozicija ove platforme Makedonija ugrožena, a jedinstvo i nezavisnost dovedeni u pitanje.

Odbijanje Ivanova da mandat za sastav nove vlade da Zaevu, koji je prikupio 67 poslaničkih potpisa, šest više od neophodnih 61, došao je samo dan uoči posete šefice EU diplomatije Federike Mogerini Skoplju.

Davanje mandata za sastav nove vlade Zaevu, od Ivanova su tražili evropski komesar Johanes Han i Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Albanske partije su kako navode makedonski mediji, platformu za podršku novoj makedonskoj vladi doneli još u januaru uz podršku zvanične Tirane, pa se taj dokument u Skoplju još naziva "Tiranska platforma".

Reč je o platformi koju su usvojile tri albanske partije DUI, pokreta Besa i koalicije Alijansa za Albance, a kojom se, između ostalog, traži uvođenje albanskog kao službenog jezika, rešavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himni i grbu Makedonije, kao i ravnomerna zastupljenost Albanaca u državnim strukturama.

Poziva se i na usvajanje rezolucije o Sobranju kojom se, kako se tvrdi, osuđuje "genocid nad albanskim narodom u Makedoniji" u periodu 1912. do 1956. godine, preneli su makedonski mediji.

Platforma podrazumeva sedam glavnih tačaka, među kojima se ističe da Albance treba smatrati konstitutivnim narodom Makedonije, a jedan od zahteva je i debata o zastavi, himni i nacionalnim simbolima, "tako da oni odražavaju multietničnost društva i entičku jednakost".

Makedonski mediji prenose da Albanci traže i stvaranje "integrisanog graničnog upravljanja" na granicama sa Kosovom i Albanijom, što se može protumačiti kao pokušaj stvaranja "velike Albanije".

Pitanje "dvojezičnosti" eksperti su okarakterisali kao prvi korak ka federalizaciji i rasparčavanju države, kao i da Makedonija nikada ne bi mogla da bude dvonacionalna država, pošto u njoj žive i građani drugih nacionalnosti.

Predsednik Ivanov je upozorio da je "prihvatanje stranih platformi" kažnjivo po Krivičnom zakonu i da od međunarodne zajednice očekuje da osudi ovu platformu, jer predstavlja mešanje u unutrašnja pitanje Makedonije.

Reakcije

Visoki komesar EU za proširenje i dobrosusedsku politiku Johanes Han poručio je makedonskim vlastima da u demokratiji morate priznati parlamentarnu većinu čak iako im se ne sviđa, kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije.

Han je na svom Tviter nalogu poručio da "svi lideri, uključujući predsednika moraju da poštuju ishod nedavno održanih izbora".

Demokratska unija za integracije (DUI), najjača albanska stranka u Makedoniji, ocenila je večeras da odluka predsednika Ðorđa Ivanova da ne dodeli mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu može da izazove katastrofalnu situaciju u zemljiprenosi makedonski portal "Plusinfo".

"DUI osuđuje pokušaj da se zajednička deklaracija albanskih partija u Makedoniji predstavi kao platforma druge države. Albanska platforma nije načinjena u Tirani, kako je rekao predsednik Ivanov. Tu platformu smo napravili mi - albanske partije u Makedoniji", rekao je portparol DUI Bujar Osmani.

Predsednik Makedonije Dorđe Ivanov "izvršio državni udar" odlukom da mu ne dodeli mandat za sastav nove vlade, izjavio je lider makedonskih socijaldemokrata Zaev.

Zaev je u obraćanju javnosti prekao da Ivanov mora da povuče odluku i dodeli mandat za formiranje nove vlade, budući da ga ustav obavezuje na to da ne sme da negira većinsku volju građana pretočenu u 67 mandata poslanika.

Lider opozicije ocenjuje da je Ivanov je uvukao Makedoniju u duboku krizu sa nesagledivim posledicama po državu i građane i da šef države na taj način sprečava legalan i legitiman transfer vlasti, navodi Zaev.

Lider SDSM-a pozvao je građane da ostanu mirni i na liniji demokratskih procesa koji vode ka formiranju nove reformske vlade u Makedoniji koja će se, kako je rekao, fokusirati na realne potrebe građana i države, kao i na vladavinu prava.

Uprkos svim pritiscima međunarodne zajednice na Ðorđa Ivanova da mandat za sastav nove vlade da lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je, zajedno sa albanskim strankama, prikupio 67 poslaničkih potpisa, šest više od neophodnog 61, makedonski predsednik je odbio to da učini.

U sedištu makedonske SDSM-a u Skoplju večeras je počeo sastanak lidera te stranke Zorana Zaeva i albanske DUI Alija Ahmetija pošto je predsednik Ivanov odbio da da Zaevu mandat za sastav nove vlade.

Makedonski mediji prenose da Zaev i Ahmeti nisu davali izjave pre sastanka.

Albanski premijer Edi Rama obratio se putem društvenih mreža makedonskom predsedniku Ðorđu Ivanovu kojem je poručio da "albanski nije jezik neprijatelja, već državotvornog naroda Makedonije".

"Bez Albanaca nema Makedonije, dragi predsedniče", napisao je Rama u poruci na svom Tviter nalogu.

XS
SM
MD
LG