Linkovi

Makedonska izborna neizvesnost: Pobednik zavisi od jednog sela


Neizvesnost makedonskih izbora, od kojih se očekivalo da zemlju uvedu u mirnije političke vode, i dalje postoji, a pitanje ko će konačno formirati vladu, da li do sada vladajuća VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, ili opoziciona SDSM Zorana Zaeva, zavisi od ponavljanja glasanja na jednom biračkom mestu u opštini Tearce, u blizini Tetova u severozapadnoj Makedoniji.

Odluku da se izbori na tom mestu ponove doneo je makedonski Upravni sud, što je propraćeno velikim nezadovoljstvom u redovima VMRO, budući da je rezultat izbora bio vrlo tesan i da je ta koalicija u konačnom broju mandata dobila 51 poslaničko mesto, naspram 49 koliko su dobile socijaldemokrate.

Nakon izbora, vođe obe partije proglasile su pobedu, a nezadovoljstvo VMRO-DPMNE dolazi otuda što bi ponavljanje izbora u opštini Tearce moglo da promeni ovaj rezultat.

Stoga je, smatraju analitičari, i dalje veoma teško prognozirati koja će od dve vodeće stranke formirati vladu, a mediji ocenjuju da je ubedljivo najbolja pozicija albanske partije Demokratske unije za integracije Ali Ahmetija, inače, do sada tradicionalnog koalicionog partnera koalicije koju predvodi Gruevski.

Ukoliko ni VMRO-DPNE ni SDSM ne postignu dogovor sa Ahmetijem o formiranju nove vlade, u Skoplju se ne isključuje mogućnost raspisivanja novih izbora koji bi bili održani zajedno sa lokalnim, u maju ili junu naredne godine, javlja Tanjug.

Ponovljeni izbori u Tearcu biće održani u nedelju, 25. decembra, a 10 poslanika koje ima DUI presudno će uticati na izbor buduće vlade u bilo kojoj kombinaciji, budući da makedonsko sobranje broji 120 poslanika.

DUI to, smatraju analitičari, dobro zna i zato će oni otvoreno zahtevati službenu upotrebu albanskog jezika na teritoriji cele Makedonije, rešavanje spora sa Grčkom oko imena te države, nastavak evroatlantskih integracija, kao i da njima pripadne jedna od tri čelne pozicije u državi - predsednik, premijer ili predsednik Skupštine.

Zaev je Albancima praktično već obećao slične pozicije, pa bi pregovori SDSM sa DUI najverovatnije išli glatko, pišu mediji, što se ne može, međutim, reći i za VMRO-DPMNE koja, kako se veruje, ni na koji način ne bi prihvatila te zahteve.

VMRO-DPMNE smatra da odluka o ponavljanju izbora nije u skladu sa zakon pa su iz te stranke zaprtili da će ih bojkotovati, a ako rezultat u celini bude promenjen u korist SDSM oni ga, kako tvrde, neće priznati.

XS
SM
MD
LG