Linkovi

Makedonija: Nova vlada možda do kraja nedelje, optužnica protiv Gruevskog


Arhiva - Lider SDSM, Zoran Zaev (centar) i članovi njegove partije na konferenciji za štampu sa vidnim povredama zadobijenim dan ranije prilikom upada demonstranata u zgradu Sobranja u Skoplju, Makedonija, 28. aprila 2017.
Arhiva - Lider SDSM, Zoran Zaev (centar) i članovi njegove partije na konferenciji za štampu sa vidnim povredama zadobijenim dan ranije prilikom upada demonstranata u zgradu Sobranja u Skoplju, Makedonija, 28. aprila 2017.

Makedonija bi do kraja ove nedelje mogla da dobije novu vladu, barem se tome nada mandatar za njen sastav, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije, Zoran Zaev. Istovremeno, makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore pokrenulo je novu istragu zbog sumnje u nezakonito finansiranje stranke VMRO DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog od 2009. do 2015.

"Sve političke partije (parlamentarne većine) su se obavezale da ubrzaju postupak pregovaranja o novoj vladi i da u roku od 10 dana pregovori budu završeni", rekao je Zoran Zaev za kablovsku Televiziju 24.

Lider SDSM je mandat za formiranje vlade dobio u prošlu sredu, a u petak je počeo pregovore s tri albanske stranke, članice novoformirane parlamentarne većine - DUI, Besa i Alijansa Za Albance.

Po informacijama iz SDSM i tih stranaka, dogovoreni su principi na kojima će reformska vlada Zoran Zaeva raditi i počeli su pregovori i raspodela resora. U medijima su se pojavile mnogobrojne spekulacije o imenima mogućih ministara, ali zvaničnih potvrda nema. Poslednji detalji oko podele resora i imena ministara biće dogovoreni u četvrtak, pošto se Zaev vrati iz Brisela sa sastanka balkanskih premijera, prenose mediji. Prema informacijama iz SDSM, do tada će radne grupe stranaka parlamentarne većine usaglašavati predloge.

Portparol SDSM Petre Šilegov potvrdio je da ta stranka neprestano pregovara s albanskim partijama DUI, Besa i Alijansa za Albance oko formiranja koalicione vlade i da su dogovoreni principi na kojima će vlada raditi.

Mediji navode da će konačni raspored zavisiti i od toga da li će Besa ući u vladu ili će samo podržavati njene projekte. Buduća vlada i bez pet poslanika stranke Besa ima potrebnu natpolovičnu većinu, odnosno 62 poslanika u parlamentu sa ukupno 120 mesta.

Prema Poslovniku o radu makedonskog Sobranja, sednica za izbor vlade treba da se održi u roku od 15 dana od trenutka kada mandatar dostavi program i sastav vlade. Predsednik Sobranja taj predlog mora odmah da pošalje poslanicima, a Talat Džaferi je najavio da će odrediti bar tri dana za razmatranje predloga.

Rasprava o vladi ograničena je na dva dana i o predlogu se u celini glasa do isteka drugog dana. Za vladu je potrebno najmanje 61 glas poslanika.

Gruevski optužen za nelegalno finansiranje partije

I dok pobednik izbora očekuje brzo formiranje vlade, bivši dugogodišnji premijer i lider VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski, mogao bi da se nađe u sudu. Tužiteljka Fatime Fetai rekla je na konferenciji za novinare da je prvoosumnjičeni, kao predsednik partije VMRO-DPMNE, zloupotrebio službeni položaj i omogućio finansiranje stranke suprotno zakonu, kao i da je nezakonito na račun stranke uplaćeno 4,9 miliona evra.

Fetai je rekao da je prvoosumnjičeni s ciljem da omogući finansiranje stranke novcem koji je uzeo na nezakonit način, u stranci formirao grupu koja je prala taj novac, odnosno da preko opštinskih komisija budu unesene u budžet stranke.

Od 2009. do kraja 2015. preko gotovinskih uplata na račun VMRO DPMNE je, prema Specijalnom tužilaštvu, uneseno 4,9 miliona evra uplatama pojedinaca koje su prikazivane kao donacije građana i članova.

Fetai je rekla da su nezakonito dobijene pare trošene za marketing, rad stranke, plaćanje raćuna, ali i za kupovinu nekretnina.

"Od 2009. do 2015. zaključen je 71 dogovor za kupovinu nepokretne imovine, plaćene tim nezakonito stečenim parama. Deo od imovine uopšte nije bio u funkciji ostvarivanja ciljeva partije i ne koristi se za potrebe stranke", rekla je Fetai, prenosi N1.

Ona je najavila da će Specijalno tužilaštvo zatražiti zamrzavanje dela imovine, među kojima i sedište partije u centru Skoplja.

U toj istrazi je osumnjičeni 14 funkcionera stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Specijalno tužilaštvo je pokrenulo još jednu finansijsku istragu u kojoj je prvoosumnjičeni bivši premijer. U tom slučaju istražuje izgradnju autoputa Miladinovci-Štip kojom su, prema Specijalnom tužilaštvu, tadašnji visoki funkcioneri vlade oštetili Makedoniju za 155 miliona evra. Taj autoput se finansira kineskim kreditom.

XS
SM
MD
LG