Linkovi

Makedonija: Pritvor za 30 osumnjičenih


Bilali Habibe u svojoj kući, oštećenoj tokom sukoba u Kumanovu
Bilali Habibe u svojoj kući, oštećenoj tokom sukoba u Kumanovu

U Makedoniji je drugi dan nacionalne žalosti, dok je uhapšenim pripadnicima terorističke grupe određen pritvor od 30 dana

U Makedoniji je drugi dan nacionalne žalosti u čast osmorice policajaca, koji su stradali u akciji protiv naoružanih napadača u Kumanovu. Zastave su na pola koplja, dok su svi sportski i politički skupovi otkazani. Skopski sud je danas za 30 uhapšenih pripadnika terorističke grupe odredio pritvor u trajanju od 30 dana. Njih 18 su građani Kosova, dvojica makedonski državljani s privremenim boravkom na Kosovu, devet osoba su državljani Makedonije, a jedna osoba je državljanin Albanije s prebivalištem u Nemačkoj. Život u Kumanovu, za to vreme, počinje da se vraća u normalu.

Pažljivo gazeći po slomljenom staklu, gradjani Kumanova medju srušenim zgradama i uništenim automobilima raščišćavaju dvorišta i ispituju štetu nastalu posle operacije makedonske policije prošle nedelje.

"Vidite šta su uradili. Ne znam, ne mogu ni da govorim ,strašno je teško. Svi smo ljudi. Gde sad da odemo, šta da radimo", zapitala se Bilali Habibe.

Sin mi je radio u Švajcarskoj 20 godina da izgradi ovu kuću. Njegov automobil, koji je koštao 20.000 švajcarskih franaka, potpuno je uništen. Sagradili smo ovu kuću tačno kako je on želeo, a kada sam video u kakvom je stanju jedino što me je držalo je bilo da vidim da su mi deca živa i zdrava. Sve loše misli su nestale, pomislio sam – ako su mi deca živa, ništa mi drugo ne treba, ni kuća, ni bogatstvo ni ništa“, kaže Azem Brahimi.

Vlada je saopštila da je u sukobu poginulo osmoro policajaca i 14 članova „oružane grupe“ koju su činili komandanti i pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Premijer Nikola Gruevski, čiju ostavku traži opozicija zbog tvrdnji o ilegalnom prisluškivanju i zloupotrebi položaja, nagovestio je da su se neki od ubijenih ili uhapšenih terorista borili na Bliskom istoku.

Nasilje je izazvalo strah da će se obnoviti etnički sukob iz 2001. kada su naoružani albanski ekstremisti započeli pobunu protiv vladinih snaga. Zekria Ismaili, žitelj Kumanova, izjavio je za agenicju Rojters da novo nasilje nije delo ekstremista.

“Ovo nisu uradili teroristi jer ovde nema terorista. Pravi teroristi su Nikola Gruevski, Snežana Jankulovska, Ali Ahmeti i njihovi lopovi. Oni su sami sve ovo namestili, nismo videli nikakve teroriste”.

Makedonski predsednik Djordje Ivanov saoštio je da je policija sprečila “koordinisani teroristički napad” u Kumanovu. On je izjavio da je Makedonija ranije ove godine upozorila 17 članica EU I NATO na pretnju koja potiče od ove oružane grupe, ali da nije bilo odgovora. Zvaničnici EU I NATO nisu komentarisali tu tvrdnju, ali su apelovali na uspostavljanje reda i mira.

XS
SM
MD
LG