Linkovi

Makedonci očekuju novu vladu u martu


Zdanje Skupštine Makedonije u Skoplju

Zoran Zaev, lider opozicionih socijaldemokrata u Makedoniji izjavio je danas da očekuje da nova vlada bude formirana u martu nakon što je njegova SDSM postigla dogovor o svim ključnim pitanjima sa albanskim strankama.

"Sada moramo da se dogovorimo o raspodeli ministarstava i reformskoj platformi buduće vlade,” rekao je Zaev novinarima u Sarajevu, prenosi Rojters.

Albanska partija Demokratska unija za integracije (DUI) odlučila je da potpsima podrži opozicioni SDSM da dobije mandat za formiranje nove makedonske vlade, preneli su mediji.

Odluka je doneta na sinoćnjem maratonskom zasedanju vrha albanske stranke koje je trajalo do dva sata iza ponoći.

Prema poslednjoj odluci predsednika Makedonije Ðorđa Ivanova on će mandat za sastav nove vlade dati onoj stranci koja bude prikupila podršku najmanje 61 poslanika.

SDSM je na proteklim izborima osvojio 49 poslaničkih mandata, a DUI 10, što nije dovoljno za parlamentarnu većinu, pa se očekuje da će Zaeva podržati još neka od albanskih partija.

Pregovori o formiranju makedonske vlade traju duže od dva i po meseca.

Neposredno nakon izbora Ivanov je mandat za sastav nove vlade dao lideru najuticajnije vladajuće VMRO-DPMNE Nikoli Gruevkom, ali su njihovi pregovori sa DUI, inače tradicionalnim koalicionim partnerima propali, jer lider VMRO nije prihvatio zahtev Albanaca da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim na celoj teritoriji države.

XS
SM
MD
LG