Linkovi

Majkl Koen na udaru Trampovih advokata jer ga je nazvao "diktatorom kretenom"


Majkl Koen pred sudom u Njujorku, sudska ilustracija
Majkl Koen pred sudom u Njujorku, sudska ilustracija

Majkl Koen, nekadašnji najbliži saradnik i advokat Donalda Trampa, nastavio je svedočenje pred sudom u Njujorku u slučaju isplate novca porno glumici Stormi Danijels.

On je odgovarao na pitanja odbrane koja ga je napadala zbog uvredljivih objava na društvenim mrežama i izjava na televiziji.

Između ostalog, na insistiranje Trampovog advokata Koen je priznao da je bivšeg predsednika nazvao "diktatorom kretenom" na TikToku i da je nastavljao da javno komentariše slučaj, uprkos tome što je tužilaštvo iskazalo frustraciju zbog toga.

Koen je Trampova nekadašnja "desna ruka", a sada je glavni svedok tužilaštva. On je tokom svedočenja u ponedeljak i utorak detaljno ispričao kako mu je Tramp naložio da isplati 130.000 dolara Stormi Danijels, da ne bi javno govorila o njihovoj seksualnoj aferi u predizbornoj kampanji.

Majkl Koen je već služio kaznu u federalnom zatvoru zbog nekoliko krivičnih dela uključujući i isplatu Stormi Danijels, laganje pod zakletvom. Trampovi advokati žele da ga prikažu kao lažova sa sebičnim motivima.

Advokati odbrane su takođe prikazali da se na sajtu Majkla Koena mogu kupiti i majice i šolje sa ilustracijom Trampa iza rešetaka i natpisom "Pošaljite ga u veliku kuću (zatvor), a ne Belu kuću".

Koen je isplatio novac Stormi Danijels u oktobru 2016. godine, a tužilaštvo tvrdi da mu je Tramp taj novac vratio i trošak prikazao kao advokatsku tarifu. Tramp negira krivicu po sve 34 tačke optužnice.

Majkl Koen je u utorak svedočio i o sastanku u Ovalnoj sobi 2017. kada je Tramp bio predsednik i kada mu je navodno rekao da će mu mesečno vraćati novac za ono što je isplatio Stormi Danijels.

Kada je FBI 2018. godine počeo da istražuje isplate Danijels, pretresena je Koenova kuća i tada je zvao Trampa u panici.

"Rekao mi je - ne brini, ja sam predsednik SAD. Bićeš OK", rekao je Koen i dodao da je je to bio poslednji put da je sa njim pričao direktno.

Kasnije mu je advokat Robert Kostelo, blizak sa Rudijem Đulijanijem, otvorio nezvanični kanal komunikacije sa Trampom. U mejlovima prikazanim poroti vidi se da je Kostelo Koenu preneo Đulijanijevu poruku da "ima prijatelje na visokim pozicijama".

Tramp je branio Koena na društvenim mrežama i odbacivao ideju da može da promeni stranu i počne da sarađuje sa tužilaštvom. Sve to je bio deo "kampanje pritiska", rekao je Koen koji je na kraju ipak rešio da promeni stranu, pošto je o tome pričao sa porodicom.

Priznao je krivicu za federalna krivična dela.

"Žao mi je što sam uradio ono što nije trebalo. Prekršio sam svoj moralni kompas da bih mu ostao lojalan, radio sam ono što je tražio. I za to sam platio, kao i moja porodica", rekao je Trampov bivši saradnik u utorak.

Koen je u ponedeljak svedočio da je Tramp odobrio više isplata kako bi držao seks-skandale podalje od očiju javnosti.

Rekao je da je u oktobru 2016. saznao da Danijels nudi svoju priču tabloidima. U to vreme, Trampova kampanja je bila u krizi zbog audio snimaka koji su dospeli u javnost, u kojima govori da "hvata žene za genitalije".

"Rekao mi je da je to totalna katastrofa i da će ga žene mrzeti", svedočio je Koen.

Dodao je da je Tramp bio zabrinut jedino za to kako će priča Stormi Danijels uticati na njegovu trku za Belu kuću, a ne na njegovu porodicu - kako to tvrde Trampovi advokati.

Po njujorškom zakonu, falsifikovanje poslovnih dokumenata može da bude podignuto na nivo krivičnog dela, sa nivoa prekršaja, ako je cilj falsifikovanja da se prikrije drugo krivično delo. U ovom slučaju, tužilaštvo tvrdi da je cilj isplata bio da se utiče na Trampovu kampanju, čime su prekršeni neki federalni i državni zakoni.

XS
SM
MD
LG