Linkovi

Majke protestuju ispred Vlade Crne Gore


Majke pokušavaju da probiju ogradu ispred Vlade Crne Gore (rtcg.me)

Crnogorska policija spriječila je u petak ulazak u zgradu Vlade nekoliko stotina majki sa troje i više djece, koje su protestovale zbog odluke nove vlade da umanji naknade na koje su prošle godine ostvarile zakonsko pravo.

Noseći trasparente i uzvikujući parole protiv bivšeg i sadašnjeg premijera, Mila Đukanovića i Duška Markovića, majke su u jednom trenutku probile kordon policajaca i oborile zaštitnu ogradu, da bi na ulazu u zgradu Vlade bile zaustavljene od strane dvadesetak policajaca.

One traže da Vlada povuče odluku o umanjenju naknada, koji je, po zakonu usvojenom protivno volji vladajuće Demokratske partije socijalista, usvojen početkom 2016. glasovima opozicije i tada još uvijek vladajuće SDP.

Nakon osvajanja vlasti na oktobarskim izborima, nova Vlada je prošlog decembra odlučila da umanji naknade za majke za 25 odsto, u okviru mjera štednje kojima su, iako u znatno manjem procentu, obuhvaćene i zarade državnih funkcionera.

Ovaj potez nove vlasti oštro su osudile majke na koje se odluka odnosi, ali i predstavnici opozicije, koji su ocijenili neustavnim retroaktivno dejstvo odluke o smanjenju naknada koje su prema zakonu iz prošle godine iznosile 330 eura za majke sa radnim iskustvom, a 190 eura za nezaposlene.

Predstavnica okupljenih majki, Željka Savković, rekla je da očekuju da ih predstavnici vlade i premijer Marković prime na razgovor, a okupljene žene skandiranjem najavile da nemaju namjeru da idu kućama do ispunjenja njihovih zahtjeva.

"Ako imate imalo ljudskosti pozovite koordinacioni odbor majki da uđe da razgovaramo", poručila je Savković. "Tražimo da nas prime pet minuta da razgovaramo".

Iz Vlade za sada nema zvaničnih reakcija povodom protesta i zahtjeva majki, a predstavnici opozicije i uticajna NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora oštro su kritikovala "neustavni udar izvršne vlasti na najranjivije kategorije".

Demokratska partija socijalista saopštila je da je protest majki "jasno politički motivisan" skup koji je organizovao Demokratski front u cilju "destabilizacije bezbjednosnih prilika u Crnoj Gori", i dodala da to pokazuje njihovo prisustvo na skupu.

"To su svojim prusustvom ispred Vlade Crne Gore pokazali i čelnici DF, čiji je jučerašnji pokušaj nasilnih demonstracija ispred Parlamenta propao zbog slabog odziva građana", kažu u DPS.

XS
SM
MD
LG