Linkovi

Majke prekinule protest posle obećanja iz Vlade


Protest majki ispred zgrade Vlade u Podgorici, 17. februara 2017.
Protest majki ispred zgrade Vlade u Podgorici, 17. februara 2017.

Više stotina majki prekinulo je danas nešto poslije 15 sati protest ispred zgrade Vlade u Podgorici, nakon što su im iz Vlade poručili da će ih primiti u utorak ili srijedu kako bi se odgovorilo na njihov zahtjev - da im doživotne naknade po osnovu rodjenja troje ili više djece ne budu smanjene. Premijer Marković poručio da je "teško da će odluka o smanjenju naknada biti povučena".

Ukoliko ni početkom naredne sedmice ne dobiju odgovor, majke iz većine crnogorskih opština, ponovo će se, kako su najavile, okupiti ispred Vlade. One su poručile su da se neće povlačiti dok ne bude povučena odluka o smanjenju naknada majkama sa troje i više djece.

Obećano im je da će ih u utorak ili srijedu primiti ministri rada i socijalnog staranja i finansija Kemal Purišić i Darko Radunović, a na sastanku se očekuje i premijer Duško Marković.

One i njihovi članovi porodica provele su noć ispred zgrade Vlade uprkos hladnoći. Prethodno, ćebad i šatore koje im je poslala SPC policija im je na kratko oduzela, a nakon incidentne situacije vratila. Ipak, nije im dozvoljeno da razapnu šatore na platou ispred Vlade.

Predvodnica majki Željka Savković poručila je majkama da se ne boje i da neće odustati od zahtjeva

Nakon današnjeg obećanja iz Vlade, majke su počele da se razilaze i sačekaće utorak ili srijedu kako bi saslušale ishod razgovora njihovih predstavnika sa ministrom rada Kemalom Purišićem i finansija Radrkom Radunovićem.

Ako do tada ne dobiju odgovor ponovo će se, kako su najavile, okupiti i sve do povlačenja odluke o smanjenju naknada.

Kasno popodne oglasio se i premijer Duško Marković koji je saopštio da se Vlada u pripremi budžeta pažljivo odredila prema naknadama za majke sa troje i više djece.

"Prema vlastima u Crnoj Gori i prema Vladi, od međunarodnih finansijskih organizacija, od MMF-a, Svjetske banke, a i u Izvještaju EK o napretku, ukazano je na nedosljednost te Vladine politike u prethodnoj godini. Rečeno je da ona predstavlja ozbiljan i ograničavajući element ukupne finansijske stabilnosti. Mi se nijesmo odlučili da tu naknadu ukidamo, niti da je značajnije umanjujemo.

Demokratska partija socijalista saopštila je da iza okupljanja ispred zgrade Vlade Crne Gore ne stoje socijalni motivi, već da se radi o posljednjem pokušaju Demokratskog fronta, da po instrukcijama nalogodavaca iz inostranstva, ugroze mir i stabilnost u Crnoj Gori.

U prilog tome, ide činjenica da se na protestu majki, pojavila gotovo kompletna garnitura čelnika DF-a, a kasnije i skoro svih opozicionih partija. Ipak, predstavnica majki uporno je tvrdila da skup nema politički karakter i da neće dozvoliti da budu izmanipulisane.

Oduglovlačenje da se predstavnice majke prime i sastanak o rješenju problema zakaže, desio se, između ostalog i zato što je DPS saopštio da Vlada ne želi da pregovara sa predstavnicama DF-a na bazi ultimatuma, već sa predstavnicama majki.

XS
SM
MD
LG