Linkovi

"Vodena žetva" iz magle


Dobijanje vode iz magle
Dobijanje vode iz magle

Pripadnici plemena Masai u Keniji poznati su kao stočari i po svom nomadskom načinu življenja. Međutim njihova egzistencija zavisi od pijaće vode za napajanje stoke. Stočari u selu Kiserian prihvatili su novu tehnologiju tzv. "vodene žetve" odnosno, hvatanja kapljica vode iz magle, koja daje značajne rezultate.

U Kiserianu, selu udaljenom 30 kilometara od glavnog grada Najrobija stočari u sušnom periodu prelaze velike udaljenosti u potrazi za vodom I hranom za stoku.

Entoni Parki, koji brine i organizuje o zajednicu stočara kaže da nedostatak vode predstavlja najveći problem.

"Imamo puno problema jer naš život zavisi od stada. Kada nastane period suše naša stoka umire, a u Kaido oblasti u kojoj živimo, suše su redovna pojava. Sa klimatskim promenama sušni periodi su još duži.”

Međutim za taj problem sada ima rešenja. Profesorka Banki Mati sa Univerziteta za poljoprivredu I tehnologiju Jomo Kenijata konstruisala je, prošle godine, spravu za hvatanje sitnih kapljica magle.

Hvatanje magle se vrši pomoću visoke mreže razapete između dva stuba. Nešto poput mreže za odbojku. Mreža je napravljena od poliolefinskog materijala, tj vrlo jeftine I pristupačne plastike pogodne za hvatanje kapljica vode iz magle. Kapljice potom klize kroz crevo do posude u kojoj se sakuplja voda za piće.

"Magla je ustvari voda. Ali malo ljudi kondenzovanu vodenu paru, koja u vidu malih čestica lebdi iznad tla, tretira kao vodu. Sakupljamo kapljice vode iz magle koja nastupa posle kišne sezone. I umesto da ta voda iz magle ispari možemo da je skupimo, a istim uređajima možemo da skupljamo i kišnicu."

Danijel Lotuno je u aprilu na svjojoj farmi, instalirao kolektor za maglu. On kaže da ni jednog trenutka nije zažalio što ga je platio 850 dolara.

"Sada, kada je magla ili pada kiša uvek uspemo da sakupimo vodu. Tokom sušnih perioda ne moramo više toliko da brinemo jer zahvaljujući kolektoru, uvek imamo zaliha vode ."

A za porodicu Lotuno I druge žitelje mesta Kiserian, skupljanje vode ovom revolucionarnom napravom, unelo je ogromne promene u dnevnu rutinu.

XS
SM
MD
LG