Linkovi

Bolton: Maduro da dostavi dokaze da su SAD odgovorne za napad dronom


Nikolas Maduro na mitingu u Karakasu 17. maja 2018.
Nikolas Maduro na mitingu u Karakasu 17. maja 2018.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro preživeo je pokušaj ubistva dronovima sa eksplozivom i okrivio SAD i Kolumbiju za navodni napad.

Američki sekretar za nacionalnu bezbednost Džon Bolton demantovao je da SAD imaju bilo kakvu ulogu u incidentu.

“Ako vlada Venecuele raspolaže dokazima koje bi htela da nam predstavi, a koji ukazuju na potencijalno krivično delo, ozbiljno ćemo ih razmotriti. U međuvremenu, bićemo fokusirani na korupciju i represiju Madurovog režima u Venecueli”, rekao je Bolton za Foks Njuz.

U govoru koji je u subotu kasno uveče prenosila nacionalna televizija, Maduro je izjavio da "sve ukazuje" na desničarsku zaveru za koju tvrdi da je organizovana u susednoj Kolumbiji. Rekao je da su ga Bog, narod i venecuelanske oružane snage spasile od pogibije.

"Taj dron je dolazio po mene ali je oko mene bio štit ljubavi", rekao je Maduro i dodao: "Siguran sam da ću živeti još godinama."

Predsednik Venecuele je rekao da "nema sumnje da je ime iza napada (kolumbijski predsednik) Huan Manuel Santos. Francuska novinska agencija (AFP) prenosi da njen izvor iz kolumbijske vlade navodi da su optužbe protiv predsednika Santosa "bez osnova."

Maduro ističe da prvobitna istraga ukazuje da "mnogi od onih koji su finansirali napad žive u američkoj državi Floridi." "Nadam se da je predsednik Tramp spreman da se bori protiv tih terorističkih grupa", kazao je venecuelanski lider.

On je objavio da je uhvaćeno nekoliko izvršilaca napada ali nije pružio dodatne detalje.

Dok je Maduro govorio o ekonomiji Venecuele na jednom skupu, na TV snimcima se vidi kako su predsednik i drugi delovali iznenađeno kada se čuvo zvuk više eksplozija. Trenutak kasnije, videlo se kako vojnici skaču i traže zaklon.

U Venecueli već nekoliko godina traju previranja. Nekada jedna od najbogatijih zemalja Latinske Amerike, posle godina loše uprave i neuspešne socijalne politike doživela je eroziju nacionalne stabilnosti što je dovelo do društvenog nezadovoljstva i inflacije koja se otela kontroli.

Maduro je u maju izabran na novi šestogodišnji mandat na izborima koje su opozicija i međunarodni posmatrači proglasili nelegitimnim zbog brojnih nepravilnosti.

XS
SM
MD
LG