Linkovi

Madrid traži odgovor, Pudždemon hoće pregovore


Kriza u Španiji se nastavalja. Iako je do ponedeljka imao rok da odgovori španskoj Vladi na pitanje da li će sprovesti projekat nezavisnosti Katalonije, Karles Pudždemon je zatražio još dva meseca za pregovore o tom pitanju, pošto je ranije suspendovao sprovođenje deklaracije o nezavisnosti. Madrid zato preti da bi Kataloniji, prema ustavnim ovlašćenjima, mogao da ukine autonomiju. Španski ambasador u Vašingtonu Pedro Morenes smatra da to što Karles Pudždemon prolongira neizvesnost nije dobro ni za koga i upozorava da se ova kriza mora brzo rešiti – kako ne bi uticala na ostatak Evrope i svet.

Iako napisano na španskom, ovo pismo Karlesa Pudždemona nije bilo dovoljno jasno Madridu. Katalonski lider traži sastanak sa španskim premijerom i tvrdi da - ukoliko bude pregovora, naredna dva meseca neće povlačiti poteze u korist nezavisnosti. Zvanični Madrid, međutim, traži da se o tom pitanju precizno izjasni i za to mu daje novi rok - do četvrtka.

„Gospodin Pudždemon i dalje ima priliku da reši ovu situaciju, i mora jasno da se odredi prema deklaraciji o nezavisnosti. Izbegao je da nam da precizan odgovor na to pitanje, odnosno izbegao je da poštuje Ustav“, saopštila je zamenica španskog premijera Soraja Saenz de Santamarija.

Na Ustav se Madrid poziva i kada govori o najstrožem potezu: na osnovu člana 155 Kataloniji bi mogao da ukine autonomiju i stavi je pod direktnu vlast.

Ambasador Španije u Vašingtonu Pedro Morenes, koji je govorio u institutu „Hadson“, se nada da se to ipak neće desiti i da će Pudžemon vratiti to pitanje u ustavne okvire. Jer, upozorava, poput ekonomske krize u Španiji i ova, politička, može da utiče na ceo svet.

"Moramo poštovati zakon i u tim okvirima možemo o svemu da razgovaramo. Nikome ne uskraćujemo pravo na dijalog, ali ne možemo da prihvatimo da se krši zakon i onda poziva na dijalog. Moramo poštovati Ustav iz 1978, za koji je glasalo i 90% Katalonaca i koji može da se promeni uz saglasnost svih Španaca".

Morenes, poreklom Katalonac, podseća da je izlaznost na referendumu o nezavisnosti Katalonije bila 43%, a da je od tog procenta 90% podržalo nezavisnost. Za akciju španske policije u kojoj je pokušala da spreči glasanje, i u kojoj su povređene stotine ljudi – Morenes kaže da je legitimna.

"Nasilje je nelegitimno i neopravdano. Ali, vlade širom sveta imaju monopol sile kako bi osigurale poštovanje zakona i to je instrument koji koriste. Posebno u demokratijama, upotreba sile u ime zakona je legitimna ako se zakoni ne poštuju".

A zbog nepoštovanja zakona – odnosno optužbi za podstrekivanje pobune, španski državni tužilac je zatražio određivanje pritvora za šefa katalonske policije Džozepa Luisa Trapera.

On je pod istragom zbog optužbi da nije naredio spasavanje pripadnika Civilne garde iz zgrade parlamenta u Barseloni, pošto su ih tu zarobile pristalice nezavisnosti Katalonije. Traperu nije određen pritvor na sugestiju Vrhovnog suda Španije, ali mu je privremeno oduzet pasoš.

XS
SM
MD
LG